Лекари от ВМА учат мотористи на първа помощ

БЧК организира безплатни курсове за доброволци

1273
ВМА

ВМА и най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” отново се обединиха в битката за спасяването на човешки животи. Сътрудничеството между болницата и любителите на високите скорости започна през миналата година, когато бяха проведени няколко съвместни инициативи и обучения за оказване на „Първа помощ” на пътя.

Безопасното шофиране, значимостта на екипировката, техническа изправност на мотоциклета бяха сред темите, засегнати при откриването на образователна програма на “Sofia Riders” за начинаещи и кандидат-мотористи. Неизменна част от нея бяха и специалистите от ВМА с поредния си урок за „платинените 10 минути” – д-р Емил Кържин и главен експерт Ася Дишкова. Именно това е времето, което е най-важно при тежки инциденти, така че пострадалият да има шанс да оцелее.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски подчерта значимостта на подобен тип обучение, тъй като много често мотористите стават свидетели на катастрофи и тяхната намеса в първите минути, до изчакване на специализираните медицински екипи, може да е решаваща. За целта обаче те трябва да имат съответните познания по „Първа помощ”. Поради тази причина курсовете, които се провеждат с активното съдействие на ВМА, ще продължат и занапред. Обмисля се подобни обучения да бъдат направени и в останалите градове в България, където ВМА има болници.

Обучения за доброволци организира и Българският червен кръст. Безплатните курсове ще се проведат на три места в София на 8 септември. Първото ще бъде в Центъра за обучение по първа помощ от 10.00 часа. Там столичната организация на БЧК организира безплатен опреснителен курс по Първа долекарска помощ за шофьори.

Доброволци на БМЧК-София и членове на Младежкия авариен екип пък ще демонстрират техники и умения в оказването на първа помощ на Централната автогара в София.  Третият пункт ще бъде в парка „Гео Милев“, където от 10.30 до 12.00 часа. доброволци на БМЧК-София ще направят демонстрации по оказване на първа помощ за спасяване на пострадали и ще раздават информационни материали.

СПОДЕЛИ