Онкоболниците с най-дълги листи на чакащи

До 2600 души се стопи опашката за прием в лечебно заведение

листи на чакащи

Онкоболниците в страната се оказаха с най-дългите листи на чакащи за прием пациенти, показват данните на здравната каса. Въпреки че опашката е намаляла през последните месеци и в момента е от 2600 души, а беше стигнала и до 5000, тревожен е фактът, че болни от рак са принудени да чакат за лечение. Експерти все пак успокояват, че най-вероятно става дума за предварително определен график за химио или лъчетерапии, а не за принудително отлагане на операции или терапии.

Рекордьор по чакащи за прием е СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна, където в листата са записани 450 пациенти. Близо 280 онкоболни са на опашката за КОЦ-Стара Загора, а 90 души чакат лечение в столичната Онкология. Почти във всички КОЦ-ове в страната също има опашка за прием.

Извън раковите болници и диспансери, най-много пациенти чакат за прием в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – 310. Втората най-търсена болница е тази за женско здраве „Надежда“ в София, където листата стига до 280 души. Оказва се, че голям наплив има и за очните болници „Зора“ и „Вижън“ в столицата.

За прием във ВМА пък са принудени да почакат 100 пациенти, толкова са и за плевенската „Авис Медика“, както и за най-голямото лечебно заведение в страната – пловдивската „Св. Георги“. От големите столични болници без отлагане приемат в „Пирогов“ и „Александровска“ или поне не са обявили листа на чакащи в НЗОК.

 

СПОДЕЛИ