БСП предлага 8 % ДДС за лекарствата

За безплатно медицинско образование и по-високи заплати за сестрите, настояват още от левицата

359
БСП
Доц. Георги Йорданов

ДДС за лекарствата да бъде намален от 20% на 8 %, предлага БСП. „Мисля, че това е нормално, за да се компенсират желанията на финансовото министерство за суми, които да влизат в бюджета и да бъдат насочени за здравеопазване“, заяви червеният депутат и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов, цитиран от „Фокус“. Това предложение е част от проекта на левицата „Визия за България“.

„Реално се касае за значителни суми от порядъка между 400 млн. и 600 млн. лева ДДС, които финансовият министър, който и да е той, смята за привлекателно да ги използва, а не да ги „загуби“. За едно лечебно заведения това ДДС представлява 20 % общи разходи. Наскоро правих една сметка, че болницата, която оглавявах – УМБАЛ-Пловдив, е платила над 25 млн. лв. ДДС през годините, в които оперира като търговско дружество. Безспорно ставката трябва да бъде намалена. Наясно сме, че много трудно ще направим да няма ДДС за лекарствата, не може обаче в други сектори, които не са толкова важни като здравето, ставката да е толкова малка“, обясни доц. Йорданов.

По думите му се налага въвеждането на спешни мерки, тъй като здравната система не работела добре нито за лекарите, нито за пациентите. „Катастрофалният проблем при кадрите е с медицинските специалисти, сестри и акушерки. Анализът на тези момичета показва, че една част от тях вече са в меко казано по-напреднала възраст. Те дават всичко от себе си, даже повече от това, което могат да дадат, за да закрепят здравната система. Това обаче не може да продължава вечно. На първо място трябва да се започне с подобряване на материалните стимули за работа на сестрите“, категоричен е зам.-председателят на парламентарната здравна комисия. Според него, лекари в България имало достатъчно, но проблемът бил в реализацията им. „Противно на приказките, които се чуват, че в България има малко лекари и те напускат страната, трябва да ви кажа, че в момента има около 31 000 доктори и ние се намираме в челната, даже не и десетка, а седмица по брой на лекари в ЕС. Имаме повече, отколкото ни трябват медицински институти в страната. Те произвеждат лекари, които не могат да намерят реализация в България“, уточни той.

Доц. Йорданов подчерта, че във „Визия за България“ има разписано предложение сумите, които в момента плащат студентите между 800 и 900 лева на година да бъдат отменени, т.е. медицинското образование да бъде безплатно, но да бъде на договорно начало. „Това означава, че те сключват договор, когато постъпят в университета, че след завършване на образованието си ще работят или три или пет години. Същото се предлага и по отношение на тяхната специализация. Те няма да имат проблем, когато специализират, но ще сключат договор за срок, колкото трае специализацията, да работят в район от страната, определен от Министерство на здравеопазването“, каза той.

СПОДЕЛИ