Учениците на проф. Владов в действие – трансплантират сами

Мъж получи шанс за втори живот, след като му присадиха черен дроб във ВМА

3965
Проф. Владов
Екипът на проф. Никола Владов

Лекарите от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация и така дадоха шанс за втори живот на 50-годишен мъж. Този път обаче в действие бяха младите лекари от екипа на проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Донорът е мъж на 53 години, който изпаднал в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново. Причината за смъртта му е нелекувана хипертония, затова и сърцето и бъбреците му не са били годни за трансплантация.

Пациентът, който е получил „новия“ си дроб, е в добро състояние, контактен и адекватен, обясни проф. д-р Никола Владов, който е горд с младите надежди на чернодробната трансплантология в България.

Трансплантационният екип е бил ръководен от доц. Васил Михайлов, доц. Иван Василевски и д-р Радослав Костадинов. В експлантационния екип, който летя със самолет C-27J “Спартан” до Велико Търново, за да вземе органа, са участвали доц. Ивелин Такоров и д-р Цонка Луканова. Част от екипите са били още анестезиолозите д-р Мария Абрашева, д-р Едлир Груда, както и медицинските сестри Ивелина Ефремова, Камелия Димитрова, Диляна Костадинова и Недялка Петришка.

„Добрите резултати са израз на приемствеността, непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия“, сподели проф. Владов.

От началото на годината това е едва девета донорска ситуация у нас, а спасените българи след трансплантация са 22-ма. В същото време над 1100 са пациентите в листата на чакащите за нов орган, като най-много от тях се нуждаят от бъбрек.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326