Пета градска се сдоби с ПЕТ скенер

Това е най-модерният диагностичен хибриден метод за стадиране и проследяване при онкозаболявания

6096
Пета градска

Столичната Пета градска болница се сдоби с едва третия в София ПЕТ скенер, похвалиха се от лечебното заведение. Отделение по „Нуклеарна медицина” работи със здравната каса, а час може да се запише на телефон: 0700 11 248.

Позитронно-емисионна томография с компютърна томография е най-модерният диагностичен хибриден метод за поставяне на диагноза, предимно при туморни заболявания. Прилага се за точно определяне на стадия на болестта, за проследяване и откриване на рецидиви и/или метастази, както и за оценка на ефекта от лечението. Изследването е показано при злокачествени заболявания на белия дроб, на млечната жлеза, на храносмилателния тракт, на главата и шията, на женските гениталии, на отделителната система, при лимфоми, меланоми и др.

ПЕТ скенер

ПЕТ скенерът показва комплексен образ на органа, съчетаващ функционалната информация на нуклеарно-медицинския сцинтиграфски метод с детайлната морфологична информация от компютърната томография, изобразявайки едновременно клетъчния метаболизъм и органната структура. Апаратът установява промени на клетъчно ниво с голяма точност и чувствителност по-рано от другите образни методи. Използваният радионуклид е с кратък период на полуразпад, отделя се бързо от организма и облъчването не носи рискове, сравнени с ползата. Методът е неинвазивен, безболезнен и без противопоказания, освен бременност.

Необходима е обаче подготовка преди изследването, съветват лекарите. Например не трябва да се яде 6 часа преди това, да се измерят кръвната захар и креатинина, да се направи консултация при наличие на алергия илли други придружаващи заболявания.

Самата процедура отнема около 2 часа. Първо се инжектира малко количество радиоактивна глюкоза. Следва изчакване за 45 – 90 мин. в специално помещение, където пациентът е изолиран и не бива да се движи. През това време е необходимо да приеме около 1 литър вода със или без орален контраст. Самото изследване трае около 25 – 30 мин., а резултатът е готов в рамките на 3 работни дни. След изследването се препоръчва да се приема повече вода за по-бързо отделяне на радиофармацевтика от организма.

СПОДЕЛИ