Лекарка изригна във Фейсбук срещу насилието над медици

Д-р Цветеслава Гълъбова призова колегите си да напуснат България, обвини Цветан Цветанов, че пуснал духа от бутилката със случая, известен като „бебето от фризера“

581
сестрите

„Във връзка с поредния случай на бит лекар призовавам всички медици и сестри да напуснем България! Това вече е нетърпимо. А вълната от омраза и злоба, която се лее в социалните мрежи срещу нас е втрещителна и безобразна“. Това написа в профила си във Фейсбук д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“. Повод за гневното изригване на д-р Гълъбова стана нападението над педиатъра д-р Мариана Москова от МБАЛ-Добрич.

„Хей, всички вие, мразещи и смятащи, че лекарите и сестрите са за убиване или бой, най-малкото, си спомнете дали пък случайно някой медик не ви е помогнал на вас или ваш близък и дали тогава бяхте така многословни в похвалите и благодарността си към тези хора, както сега – в омразата, злобата и комплексарщината си“, написа още психиатърът.

Според д-р Гълъбова, духът от бутилката е бил пуснат от Цветан Цветанов, когато шефът на парламентарната група на ГЕРБ беше вътрешен министър. „Да, един „политик“ и бивш министър на вътрешните работи преди години се разпени от трибуната на парламента и нарече колеги „убийци в бели престилки“, осъди ги без да е съд, оказа се, че не е прав и това по същината си е клевета, но не понесе отговорност, защото е народен представител. Но съсипа няколко човешки живота“, подчертава лекарката, визийраки случаят, станал известен като „бебето от фризера“, когато Цветанов обвини медици от Горна Оряховица, че нарочно са умъртвили новородено.

„Е, всички, които така мразите медиците, просто не ни търсете, когато имате нужда. Ако не сте доволни от някого, има си ред, потърсете си правата, но не лейте злоба и омраза. Скоро няма да има кого да биете, дано тогава всичко ви е ОК. Настоявам, ако има някой, толкова мразещ българските лекари и сестри, и случайно е попаднал в моята приятелска листа тук, моментално да я напуска. Не толерирам обобщенията и не си губя времето да мразя. Благодарете на Бог, че все още някои от нас са останали да работят в условията на такава злоба и омраза“, завършва поста на д-р Гълъбова във Фейсбук.

От Българския лекарски съюз също публикуваха поредната си позиция, осъждаща насилието. „Отново сме свидетели на недопустимо отношение към лекар, към лице, което полага грижи за здравето на пациентите, а в този случай се грижи за здравето на дете. Неправилно и крайно аморално е, когато един лекар трябва да бъде мобилизиран и концентриран за да лекува пациент, да бъде принуден да брани своя живот“, се казва в писмото на БЛС до медиите. „Агресивното поведение над д-р Москова, признат детски специалист и уважаван професионалист, е израз на  недоволството на обществото към цялата система на здравеопазване“, подчертава председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров, който откакто зае поста (преди точно два месеца), почти няма време за друго, освен да пише позиции срещу насилието над лекари.

СПОДЕЛИ