Фондът за лечение на деца за кратко остана без шеф

Д-р Мариета Райкова е подала оставка, вливат структурата в НЗОК

645
Мариета Райкова
Д-р Мариета Райкова

Фондът за деца пак е без шеф. Досегашният директор д-р Мариета Райкова е подала оставка, а здравният министър Кирил Ананиев я е приел, съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“ и член на Обществения съвет на фонда.

Официалните причини засега не са ясни. Според запознати, самата тя е искала да напусне поста от доста време. Още повече, че през последната седмица упорито се затовори, че фондът ще се влее в здравната каса, както предложи новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев и както потвърди зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. Същата съдба чака и Комисията за лечение в чужбина, която в момента е към МЗ.

От миналата седмица пък назря нов скандал около фонда заради това, че едни деца се изпращат в чужбина само заради това, че наши болници не са обявили обществена поръчка за медицински изделия и лекарства, а други болни българчета получават отказ.

На последното заседание на Надзорния съвет на здравната каса самият д-р Дечев повдига този въпрос и дори намеква, че може клиниките нарочно да не са обявили търг. Това го принудило да подпише формуляр за заминаването на две деца в чужбина, макар че ленението е налично у нас.

Иначе д-р Райкова е четвъртият директор на фонда за две години. През 2016 г., след показна акция на ДАНС и ГДБОП от поста бе отстранен Павел Александров. За негов наследник беше посочен проф. Владимир Пилософ, който пък си тръгна след скандал със забавено изпращане на дете за трансплантация. После фондът бе поет от Тинка Троева, която обаче издържа там половин година и щафетата пое д-р Райкова. Този пост се оказа един от „ветровитите“ в държавата, може би почти колкото и този на здравния министър.

Сега вливането на структурата в НЗОК може и да окаже плодотворно влияние, но пък най-вероятно ще бъде отстранен Обществения съвет, което със сигурност ще направи решенията за финансиране или отказите за такова твърде непрозрачни.

От МЗ съобщиха, че вече са назначили нов директор на ЦФЛД – д-р Георги Деянов. Бързата реакция е за да не се допусне забавяне в работата на администрацията. Д-р Деянов, който беше гласен за наследник на шефката на агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова ще влезе в новия си кабинет на 20 август.  До месец май 2017 г. той е работил като главен експерт във фонда за лечение на деца. Следващото заседание на Обществения съвет пък е насрочено за 15 август.

 

СПОДЕЛИ