С нов апарат лекуват мързеливо око в „Александровска“

Амблиопията е една от най-честите причини за предотвратима слепота при децата, а 7,3 % от българчетата страдат от нея

663
мързеливо око

С нов модерен апарат лекуват т.нар. мързеливо око в Александровска болница.  Синоптофорът е придобивка на детския очен кабинет в поликлиниката на лечебното заведение и е предназначен за плеоптично лечение на амблиопия – чрез закриване на здравото око с цел стимулиране на по-слабо виждащото око. Използва се и за ортоптично лечение на разстройства на бинокулярното зрение. Упражненията протичат в цикъл от четири дни, забавни са за децата и могат да бъдат повтаряни по преценка на лекуващия лекар до постигане на желания резултат.

Амблиопията (мързеливо око) е заболяване със социална значимост и е една от най-честите причини за предотвратима слепота при децата, тъй като при ранно диагностициране е лечима. Тя е неврофизиологично заболяване, причиняващо намалено зрение, без патологична находка в макулата или зрителната ос. В България засяга 7,3% от децата. Амблиопията бива няколко вида – при кривогледство (страбизъм), рефракционна (анизометропична – голяма разлика в диоптрите на двете очи; изометропична – много високи диоптри, без разлика между двете очи); депривационна (при вродено перде), идиопатична и от смесен тип. Най-добри резултати от лечението на заболяването се постигат в периода на развитие на зрението (до 7-8 годишна възраст). Лечението на амблиопия се състои в приучване на детето да използва окото с намалено зрение, като лекар определя режим на закриване на здравото око и подходящи очила.

Бинокулярното зрение (двуочно зрение, стереозрение; 3D зрение) е най-съвършената зрителна функция. При него двете очи действат съвместно и осигуряват едновременно насочване на зрителните оси към обекта, сливане на възприятията, получени от всяко око, в един обобщен зрителен образ. При това се получава допълнителна информация за пространствените взаимоотношения и релефа, нараства контрастът, подобрява се зрителната острота и се обхваща по-голяма част от пространството. Нарушенията в бинокулярното зрение се получават най-често при кривогледство и мързеливо око.

Родителите, които желаят да заведат децата си на консултация, могат да запишат час на телефон: 02/9230576 или на мейл адрес: detski.ochen.kabinet@gmail.com. Необходима е първоначална консултация в детски очен кабинет и назначаване на лечението от специалист, уточняват от „Александровска“.

СПОДЕЛИ