По 3 млн. лв. дълг трупат болниците всеки месец

25 лечебни заведения без просрочия, а най-много има пловдивската „Св. Георги“

1019
болница

Почти 456,5 млн. лева са дълговете на болниците в средата на годината, показва справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на Скенер.нюз. Това означава, че от януари до края на юни лечебните заведения са задлъжнели с още близо 18 млн. лева, тъй като в края на 2017 г. общите дългове бяха 439 млн. лева. Това прави по 3 млн. на месец нов дълг. В същото време обаче просрочените задължения намаляват, твърдят от МЗ. Към 30.06.2018 г. те са 140,6 млн. лева, а през същия период на миналата година са били 163,3 млн. лева или с 14 % повече.

25 болници нямат никакви просрочия, но всички имат текущи задължения. Сред отличните са УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, белодробната „Св. София“, психиатричната „Св. Наум“, ендокринологичната „Акад. Ив. Пенчев“, инфекциозната „Проф. Иван Киров“ и УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен.

С най-много просрочени задължения е най-голямата болница в страната – пловдивската „Св. Георги“. Сред закъсалите лечебни заведения са още „Пирогов“, Онкохематологията, старозагорската „Д-р Ст. Киркович“, МБАЛ – Бургас и МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

По отношение на общинските болници общият размер на задълженията към 30.06.2018 г. възлиза на 100, 6 млн. лева. От тях  просрочени са 43,3 млн. лева, което е с 2 млн. лева по-малко в сравнение с първата половина на миналата година.

В справката не са включени задълженията на ВМА, но така или иначе вече бяха покрити с няколко транша от по 20 млн. лева, отпуснати от Министерски съвет.

 

СПОДЕЛИ