Край на пушенето в пристройки на заведения

Ще затварят кръчми нарушителки, наргилетата също попадат под ударите на закона

549
край на пушенето

Край на пушенето в пристройки на заведения, оградени с найлонови стени и тавани, като пълната забрана ще важи и за наргилетата. Това са част от промените в Закона за здравето, подготвяни от ресорното министерство и публикувани за обществено обсъждане.  Според новата дефиниция за закрито пространство се смята всяко заграждение с покрив и най-малко три страни, без оглед на материала, от който са направени, и дали конструкцията е постоянна или временна.

Законопроектът предвижда глобите за собствениците на кръчми, където инспекторите са „надушили“ цигарен дим да са от 300 до 5000 лева. При повторно нарушение на забраната пък здравните власти вече ще могат да затварят заведението за известен период от време. МЗ предлага още в хайките по кафенета и ресторанти освен контрольори от РЗИ да се включат и полицаи, представители на местната власт, ГИТ и Агенцията по безопасност на храните.

Наргилетата също вече ще попадат под ударите на закона. Според вносителите, с прилагането на нормативните промени се цели да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора смятат използването му с нетютюневи смеси за безвредно. Това обаче не е така. „Независимо какво гори, когато се извършва процесът горене, се отделят токсични вещества, които вредят не само на дихателната система, но и на целия организъм“, категорична е пулмологът д-р София Ангелова. По думите й вредата от наргилето е същата като тази от цигарите. „Ако седиш в наргиле бар и пушиш в продължение на 80 или 120 минути, поемаш дим, който е равен на дима от 100 изпушени цигари“, обяснява д-р Ангелова.

От МЗ припомнят, че по данни от международно изследване на Световната здравна организация (СЗО), проведено през периода 2013 – 2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място по пушене веднъж седмично от 15-годишните. Затова вносителите предлагат и изменение  в Закона за закрила на детето, като в него се въведе забрана за предлагането и продажбата на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделия, свързани с тютюневите, като в тази категория се включват и наргилетата.

СПОДЕЛИ