В „Александровска“ спасиха две жени след бъбречни трансплантации

Над 1100 българи чакат за нов орган, при само 9 донорски ситуации от началото на годината

1436
трансплантации

Две жени бяха спасени в УМБАЛ „Александровска“ след бъбречни трансплантации, съобщиха от лечебното заведение. Донор е мъж на 50 години от Бургас, който изпаднал в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт. Черният дроб пък е заминал за чужбина по линия на Евротрансплант.

Двете пациентки са с хронична бъбречна недостатъчност, като едната е на 28 години, от София и е на перитонеална диализа от доста време. Другата е 50-годишна, от село Срем, Тополовградско и все още не е била на диализно лечение. За трансплантациите са поканени 6 човека, но изследванията на двете жени са показали най-голям процент органна съвместимост. Операциите са успешни, новите бъбреци вече работят, а в момента пациентките се възстановяват в реанимацията на Александровска болница, като състоянието им е стабилно.

От началото на 2018 г. в Клиниката по урология на „Алксандровска“ са направени 11 трансплантации – 8 от трупен и 3 от жив донор.

Над 1100 са българите, които чакат за нов орган, показва регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантации. Най-много – 1008 души се нуждаят от присаждане на бъбрек, 43-ма чакат черен дроб, а 42-ма – сърце. 18 са българите в листата за трансплантация на бял дроб и 11 чакат за панкреас. Такива операции обаче у нас не се извършват, а нито една западна клиника в момента не приема нашенци за присаждане на бял дроб.

На този фон от началото на годината има едва 9 донорски ситуации, като са направени 11 бъбречни, 4 сърдечни и 7 чернодробни трансплантации.

СПОДЕЛИ