МЗ дава 300 000 лева за нов офис на центъра за обучение на спешните медици

В момента в структурата работят 5 човека, но няма лектори

1873
МЗ

Министерство на здравеопазването (МЗ) обяви търг, за да осигури нов офис на Националния център за продължаващо обучение на спешните медици. Ремонтни дейности за близо 300 000 лв. с ДДС ще бъдат извършени в сградата на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Досега центърът за обучение се помещаваше в сградата на агенция „Медицински одит“, където структурата разполагаше с цял етаж, няколко кабинета и зали, отлично пригодени за заниманията на спешните доктори. Какво налага преместването не е ясно, а самото то ще се състои с пари по европрограмата „Развитие на човешките ресурс“.

Ремонтът трябва да приключи за 90 календарни дни, като по същото време ще се смени настилката и мазилката на стаите, които ще заемат експертите и където ще се извършва обучението. Предвижда се смяна на крушки, контакти, радиатори, прозорци и т.н.

Всъщност в момента в Центъра работят един директор – Ивелина Георгиева, и четирима служители, от които един счетоводител и един по маркетингово управление. Интересното е, че няма нито един лектор, а Георгиева така и не успява да пусне обществена поръчка за набиране на обучители. Така излиза, че за 5-има чиновници ще бъдат похарчени 300 000 лева, вместо тези пари да отидат за далеч по-смислени неща.  Освен това съществува риск да бъдат загубени част от 7-те млн. лева, колкото е стойността на целия проект по създаването на центъра. Причината е именно в липсата на обучители и обявена поръчка за заплащането на лекторските часове. Проектът трябва да приключи до края на следващата година, като според запознати първаночалната грандиозна идея ще бъде сведена до наемане на хора от БЧК и от БЛС, които формално ще организират някакви курсове. Другият вариант, на който д-р Георгиева е привърженик, е обученията да се водят в столичната Спешна помощ.

В момента все пак вървят курсове по места в ЦСМП-тата и филиалите в страната, но кой е изготвял лекциите и кой ги води е пълна мистерия.

СПОДЕЛИ