Колко опасен е спреният валсартан?

Възможно е да има един допълнителен случай на рак на всеки 5000 пациенти, пили от опасните китайски хапчета за сърце и кръвно в продължение на 7 години

378
резистентност

Преди месец, Европейската агенция по лекарствата (EMA) блокира всички медикаменти за кръвно и сърце, съдържащи активното вещество валсартан, произведено от китайската компания Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Причината беше, че е открита опасна примес, която е канцерогенна.

Колко опасен всъщност е спреният валсартан? Според предварителните изчисления на ЕМА, възможно е да има един допълнителен случай на рак на всеки 5000 пациенти, приемащи засегнатите лекарства при най-високата доза валсартан (320 mg), всеки ден в продължение на 7 години. Изчислението се основава на средните нива на този примес, открити в активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals  – (60 части на милион (ppm), съобщи бтв.

Изчисленията са направени при допускане, че откритото количество примес в активното вещество е същото и в крайния лекарствен продукт. Посоченият риск е теоретичен, направен след проучвания при животни, статистика за опасността от рак в Евросъюза, и предвид факта, че примесът може да попадне в организма и от други източници – като храна и вода.

От фирмите, които са използвали активното вещество от китайския завод, извършат анализ на мострите от крайните лекарствени продукти, които съхраняват, за да установят действителното количество на примеса (NDMА). Допълнителни проверки са извършени от официални контролни лаборатории на ЕС. Когато се получат данните от всичките тези анализи, EMA ще може да предостави повече информация относно риска от примеса за пациентите, но засега няма непосредствен риск, категорични са от лекарствения регулатор.

СПОДЕЛИ