ДАНС: В здравеопазването се краде

Хроничен проблем е значителната задлъжнялост на държавните и общинските болници, както и отливът на кадри към частни и чужди клиники, констатира доклад на агенцията за 2017 г.

516
доплащането

В здравеопазването се краде, а ДАНС е сезирала прокуратурата за различни посегателства в сектора. Констатирани са схеми за неправомерно усвояване на средства от НЗОК от лечебни заведения и други изпълнителни на медицинска помощ; опити за предизвикване на фалит на лечебно заведение; изписване на медикаменти, съдържащи упойващи вещества, без медицинска необходимост; отчитане на фиктивна медицинска дейност от болница и от общопрактикуващ лекар. Това пише в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ за 2017 г.

По информация на ДАНС са образувани прокурорски проверки за схеми за неправомерно усвояване на средства от НЗОК от различни договорни партньори, нарушения при търговията с фармацевтични продукти, закононарушения от служители на контролни и изпълнителни органи към Министерството на здравеопазването, пише още в годишния доклад на агенцията.

Прокурорски проверки са образувани също така за нарушения при изграждането, внедряването и функционирането на системата за регистрация с пръстови отпечатъци в лечебните заведения; порочни практики при управлението на лечебни заведения; неправомерно проведени процедури за закупуване на лекарства от лечебно заведение по реда на Закона за обществените поръчки и индикации за незаконосъобразно сключен договор между РЗОК и частно лечебно заведение, изброява още документът.

Голяма част от сезиращите материали и резултатите от работата по възложените на ДАНС прокурорски проверки са послужили впоследствие за образуване на наказателни производства, се посочва още в доклада.

Според документа, хроничен проблем в здравеопазването е значителната задлъжнялост и влошаващото се финансово състояние на държавни и общински болници, както и регулярният отлив на квалифицирани кадри към частни, в т.ч. чуждестранни клиники. Освен това неравномерното териториално разпределение на джипита и специалисти ограничава достъпа на част от населението до здравни услуги, констатира ДАНС.

СПОДЕЛИ