Реформата: 2% допълнителна задължителна здравна застраховка

Държавата ще я плаща за децата и пенсионерите, но не и за държавните служители, полицаите, военните и магистратите

пари за лечение

Допълнителна задължителна здравна застраховка от 2 % за всички българи. Това ще е реформата, която здравният министър Кирил Ананиев ще оповести през септември, научи Скенер.нюз. Допълнителните 2 % също ще са солидарни, а няма да постъпват в индивидуални партиди. Вноската от 8 % в НЗОК се запазва. Така на практика ще има полуреформа, тъй като за осигурените няма да се промени почти нищо, освен че ще плащат повече за здраве. Идеята на държавата е с предлаганите промени да влязат повече пари в системата и едновременно с това да се засили контрола над харчовете, като надеждите за по-строг надзор се възлагат именно на застрахователите.

Как точно ще бъде разделен пакетът обаче засега не е ясно, както и дали освен количествена се очаква да има и качествена промяна. Това, което се знае, че държавата ще плаща застраховките на децата и пенсионерите, но не и на държавните служители, полицаите, военните и магистратите. А дали чиновниците да бъдат лишени и от привилегията да им се поемат  осигуровките в НЗОК все още се обсъжда.

Тъй като все още няма разчети какво ще покрива допълнителната осигуровка, няма как да се каже какви пакети ще предложат застрахователните компании. Според експерти, всичко трябва да бъде много точно разписано, тъй като в противен случай има риск системата да фалира. Компаниите ще бъдат задължени със закон да не отказват да направят полица, така че да се избегне възможността някои играчи на пазара да си избират само здрави и млади хора, които да обслужват.

Здравните власти все още нямат ясен отговор и на въпроса как точно ще се изчислява „рискът“ и дали срещу 2-та процента застраховка всички ще получат една и съща услуга. Ако се позовем на пенсионната реформа, чието копие е предлаганата здравна, то би трябвало всички застраховани да получат една и съща услуга. Ще бъде дадена и трета възможност, но този път за доброволна застраховка, която вече ще и поименна.

Това, което е сигурно на този етап е, че реформата, пък била тя и полуреформа, няма да се случи по-рано от 2020 година. Другото още по-сигурно е, че с този модел управляващите се отказват от официално въвеждане на доплащането за здраве, макар че тестваха общественото мнение с някои публични изяви на свои видни представители. И без социологическо проучване обаче е ясно, че тази стъпка би била равна на политическо самоубийство, затова и тази идея ще остане в историята.

СПОДЕЛИ