До 80 % стигат ражданията със секцио в частните клиники

Естественото раждане е съвършено, но намаляват уменията на екипите да го водят, казва доц. Красимира Жекова

786
секцио

Ражданията със секцио в частните клиники достигат до 80 на сто от всички раждания, а в държавните този процент е около 30-40. Това заяви завеждащият на родилно отделение в УМБАЛ „Света Анна” в София доц. Красимира Жекова, цитирана от Новини.бг. По думите й в момента това е най-често правената операция в световен мащаб, а за сравнение само преди 35 години едва 10 % от бременните са раждали чрез Цезарово сечение.

„Има много причини за този бум на секциото. Най-важните от тях са: повишената възраст на майката за първо раждане. Друг фактор е увеличаването на придружаващите заболявания на майката, както и редица други аномалии от медицинска гледна точка. Увеличи се и броят на многоплодните бременности и т.н., а всичко това оправдава донякъде скока на цезаровите сечения в последните години“, обяснява доц. Жекова. Но предупреждава, че това не е причина да се пренебрегват инидикациите и да се подхожда лековато при избора на начина на раждане и да се водим по модата.

„Важно е да има яснота, че усложненията след такава оперативна намеса са в пъти по-тежки и непредвидими. За съжаление те се появяват там, където никой не ги очаква и това факт, колкото и да не ни се иска на нас, гинеколозите. Затова е много важно да се правят от компетентни екипи, които да овладеят внезапно възникнала ситуация с минимални рискове както за майката, така и за новороденото. Иначе това е една от най-леките операции, но е важно към нея да се подхожда отговорно“, допълва доц. Жекова. „Вярно е, че понякога има вагинално раждане с тежки травми, което е доста опасно и смятам, че не е оправдано да се прави така. Но при всяко конкретно раждане трябва да се избира най-удачният начин след разяснения от лекарите. Възстановяването при операция е по-бавно, по-късно е и общуването с новороденото. На жените, които идват при мен винаги обяснявам, че това, което е предопределила природата – естественото, вагинално раждане, е съвършеното. Разбира се трябва да е атравматично, да има добър лекарски екип и консултации. Навсякъде вече има добри условия за нормално раждане и то трябва да е предпочитаното“, категорична е шефката на родилното в „Св. Анна“. Но признава, че в последно време се забелязва, че все повече намаляват уменията на екипите да водят вагинално израждане.

Припомняме, частните болници прибират солидни суми от родилките за „секцио по желание“, а някои дори вече предлагат и ваучери за намаление на тази „услуга“. В добвака предлагат ВИП-стаи, нощувка в реанимация и съвети за кърмене, които се заплащат допълнително. В държавните лечебни заведения също се плаща за избор на екип, но максималната цена е 900 лева и поне не събират такса „помощ за кърмене“ и „престой в реанимация“.

СПОДЕЛИ