Фармакомпания спонсорирала болницата на Дечо Дечев със 123 235 лева

Общо 28 млн. лева раздала индустрията на лекари, клиники и здравни организации, най-много се облажило Българското дружество по белодробни болести

лекарство

Фармакомпания е спонсорирала УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ със 123 235 лева. Парите са от „Абви“ и напълно законно са получени от столичната клиника. Това показват отчетите на индустрията за миналата година. По това време директор на болницата е д-р Дечо Дечев, който в момента е управител на НЗОК и чиито първи публични изяви бяха свързани с огромния ръст на харчовете на касата за лекарства и евентуалните нерагламентирани връзки между индустрията и лекарите. „Публично известно е, че фармацевтичните компании влияят по начин, по който, когато имаш право на избор между повече от една алтернатива, избираш тази, която ти носи по-висок профит. У нас има едно силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде и същевременно формира най-големия разход за лекарства“, заяви наскоро д-р Дечо Дечев.

„Св. Иван Рилски“ обаче, оказва се, не е „най-ухажваната“ болница. Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания е първенец с получените 261 403 лева от „Новартис“.

От оповестяването на спонсорството на фармацевтичната индустрия към медицинското съсловие става ясно още, че през миналата година компаниите са раздали близо 28 млн. лева на български лекари, болници и здравни организации. Това е с 4 млн. лева повече от миналата година. Парите са за участие на конгреси, лекции и предоставяне на консултантски услуги.

Прякото подпомагане към лекари за участие в научно-образователни събития и консултантски услуги през 2017 г. е в размер на 17.3 млн. лева, при 16 млн. лева през 2016 г. За миналата година 10.5 млн. лева са отишли в медицински дружества, съсловни организации, болници, лаборатории, медицински университети и др. за събития, обмен на научна информация и опит. За сравнение, през 2016 година спонсорството към здравни организации е било в размер на 8 млн. лева.

От данните става ясно, че около половината медици у нас са били подпомагани от индустрията, но 90 % от тях са получили минимални суми до 1000 лева на година.

Доста по-щедри са били фирмите към медицинските дружества. Най-богато през миналата година е било Българското дружество по белодробни болести, което е спонсорирано от „ГСК“ със 132 хиляди лева, от „Новартис“ с 43 500 лева, от „Рош“ с 36 000 лева, както и от други компании с по-малки суми. Дружеството по нефрология е взело бонус от 88 хил. лева от „Амджен“, а ревматолозите традиционно са подпомагани щедро от няколко компании сред които „Амджен“ и „Рош“, които са им превели съответно 31 000 и 29 000 лева.

„Новартис“ пък се е отчела и със средства към БЛС – 40 000 лева, както и към джипитата – 37 400 лева. От сдруженията оказва се най-популярно е „Наука и здраве“, което само от „ГСК“ е било спонсорирано със 123 174 лева. Компанията е била щедра и към МУ-София с внушителните 111 000 лева, както и към Българското дружество по иновативна медицина, което е получило 110 000 лева.

Сред по-богатите дружества са още тези на кардиолозите, онколозите, хематолозите и невролозите.

СПОДЕЛИ