БЛС: Против сме популяризирането на вменена, но недоказана вина

Лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна виновност и настройването на пациентите срещу медиците, се казва в декларация на съюза

481
здравен модел

Българският лекарски съюз (БЛС) категорично се противопоставя на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Това се казва в нарочна декларация на съсловната организация по случая с починалата преди дни родилка в Плевен и последвалите обвинения за лекарска грешка. От БЛС изказват своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка, но напомнят, че докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари.

„Лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна вина. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие. Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого“, се казва още в декларацията.

„Ръководството на съсловната организация вярва, че обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички ангажирани с нея, се водят от принципа „На първо място: не вреди! Тази постановка е залегнала във възприятията на всички лекари, които на първо място се опитват да помогнат на своите пациенти, дори и в случаи на заболяване с повишена риск и опасност от неблагоприятен ход“, заявяват от БЛС и изразяват готовност да съдействат по всички възможни начини на Медицинския одит и РЗИ Плевен, така че казусът да бъде своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.

СПОДЕЛИ