Д-р Ненков: Няма честно отношение към лекарските грешки

Но моята гилдия е сочена с пръст винаги, каквото и да стане, коментира анестезиологът и бивш здравен министър

660
лекарските грешки
Д-р Мирослав Ненков

Случаят с починалата родилка в Плевен след планово секцио отново извади темата за лекарските грешки на преден план. „Моята гилдия е стигматизирана. Моята гилдия е сочена с пръст винаги, каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята гилдия към нашите си грешки. Защото когато излезеш и кажеш: „Аз сгреших“, още повече насочваш към себе си показалците, които те правят убиец в бяла престилка. И това е един порочен кръг, много неприятен, който не знам как би могъл да се разбие“. Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков в коментар на случаите, при които смъртта на пациент води до публично обвинение на лекар преди излизането на резултатите от проверките.

Д-р Ненков, който е и анестезиолог, отбеляза, че при оповестяването на тези случаи няма достатъчно медицинска информация за адекватен коментар на вина. От друга страна той посочи, че грешките, когато ги има, трябва да се показват, за да могат да бъдат елиминирани.

Всъщност най-съдените медици у нас са гинеколозите, хирурзите и анестезиолозите. Например през последните десет години осъдените анестезиолозите са 23-ма. Най-често исковете срещу тези специалисти са за настъпили трайни увреждания след анестезия, включително и парализа – при 23% от случаите. При 22% има увреждане на нерв, при 17% – нараняване при интубация, 7% са с увредени дихателни пътища, 5% – за стрес. При 2% няма информирано съгласие, т.е. пациентът не е знаел какво ще му правят.

СПОДЕЛИ