Уникална лаборатория за дородови ДНК тестове в „Майчин дом“

Най-голямата у нас АГ-болница вече разполага и със собствен модерен медицински център

Директорът на "Майчин дом" доц. Иван Костов е горд с новата придобивка

Първата по рода си в България лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода отвори врати в СБАЛАГ „Майчин дом“. На откриването присъства зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който пожела на екипа на болницата да е все така успешен. Да види с какво могат да се похвалят колегиите й дойде и сестрата на премиера Бойко Борисов – д-р Красимира Иванова, която е началник на отделението по Неонатология в столичната Първа АГ-болница „Света София“. Припомняме, именно в „Майчин дом“ проплакаха и двамата внуци на Борисов.

"Майчин дом"
Д-р Красимира Иванова (с очилата) разговаря с проф. Слънчева, която ръководи неонатологията на „Майчин дом“

Новата лаборатория ще работи в обновения медицински център към болницата, похвали се директорът на лечебното заведение доц. Иван Костов. По думите му новата лаборатория ще направи революция в диагностиката на бременните жени и то в много начален стадий.

Ръководителят на Националната генетична лабораторията проф. Алексей Савов заяви, че досега пробите на бременните, които са имали нужда от допълнителни изследвания, са били изпращани в чужбина. С новата лаборатория разходите ще намалеят, а и значително ще се спестят тревогите и възможните усложнения за жените, посочи той. „Преимуществото на този тест е, че може да спести необходимостта, ако преценим, че при една бременност има определени рискове плодът да е засегнат от генетични аномалии, да се извършват манипулации, които носят риск за бременността”, обясни проф. Савов. Дородовият ДНК текст може да бъде извършен при навършена 9-а седмица на бременността.

Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ – офис хистероскопия, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата, фетална морфология на всички нива, женска консултация и др. центърът ще се ръководи от д-р Иван Диков.

Годишно медиците от „Майчин дом“ се грижат за около 30 000 пациентки, а само през миналата година ражданията са 3910, което прави болницата безспорен лидер сред лечебните заведения за акушеро-гинокологична помощ у нас.

СПОДЕЛИ