Родилка почина след планово секцио, бебето й е в кома

Прокуратурата, Медицинската ДАНС и РЗИ влизат на проверка в болницата в Плевен

952
родилка

Родилка е починала, а бебето й е в кома след планирано секцио на 26 юли в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. 38-годишната Маргарита трябвало да роди първото си дете – момченце, във Втора база на Университетската болница. Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й.

Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване. От болницата отказват да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

В очакване на първородния си син, Владислав и Маргарита се оженили миналата седмица. „Четири дни преди фаталната дата подписахме граждански брак, има медицинско свидетелство, че е напълно здрава”, разказа Владислав Якимов пред медии. А ден преди операцията го потвърдили прегледите в болницата, твърди той.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането. „Още при първата консултация това беше условието, поставено от д-р Вася Георгиева – раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.”, посочи Владислав. По думите му на покойната му съпруга е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор. „Когато са се върнали са започнали вече да я спасяват. Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 9:50 ч. доктори извадиха детето ми на ръце, тичайки и правейки му изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка, тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден”, заяви Владислав.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение. „Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ”, споделя още почерненият съпруг.

„Потвърждаваме за такъв случай. Съболезнования на близките. Веднага е назначена аутопсия, няма до момента жалба от близките. Борили са се едни от най-опитните реаниматори, но не са успели”, заяви Момчил Цветков, пиар на лечебното заведение.

Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство по случая. „Ще бъдат събрани доказателства за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат медицинските действия. Това не е нормален изход от едно раждане и затова ще има проверка”, заяви Ваня Савова, административен ръководител на Окръжната прокуратура в Плевен.

Резултатите от аутопсията ще бъдат готови в едномесечен срок, а здравното министерство нареди спешна проверка по случая. В болницата влизат Районната здравна инспекция и изпълнителна агенция медицински одит.

„Имало е тежък проблем с упойката“, коментира пред журналисти зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков и обеща резултатите от проверката да бъдат публично оповестени. Пенков уточни, че наистина медицинските прегледи са показали, че жената е била здрава преди планираното секцио. „Дали е сърдечен проблем или масивна белодробна амболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми“, каза още зам.-здравният министър. По думите му през цялото време при родилката е имало лекари, а анестезията е била извършена от опитен медик с дълъг стаж.  Усилията на лекарите са били насочени към спасяване на живота на родилката и вероятно това е довело до тежката хипоксия при плода.

СПОДЕЛИ