Кадър на БСП „разби“ визията на партията за здравеопазването

От предложенията на левицата лъха и професионална, и политическа несъстоятелност, категорична е д-р Мими Виткова

945
Д-р Виткова
Д-р Мими Виткова

Бившият здравен министър д-р Мими Виткова разби на пух и прах визията на собствената си партия за здравеопазването, представена преди дни от лидера на левицата Корнелия Нинова. „За съжаление, от тези предложения лъха и професионална, и политическа несъстоятелност“, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

„Какво означава предложението държавните лечебни заведения да не са търговски дружества? Ако искаме наистина от малкия финансов ресурс, с който разполага здравеопазването, да не се печели, защо изваждаме само държавните болници? Принципът би трябвало да бъде друг – всички, които ползват обществения ресурс от НЗОК, да нямат търговски статут, т.е. да не могат да формират печалба“, коментира д-р Виткова. По думите й още по-абсурдна е идеята в проекта „Визия за България“ НЗОК да предлага еднакви цени на тези лечебни заведения, които няма да са търговски дружества. „В момента на всички лечебни заведения – държавни, общински и частни, касата плаща по едни и същи цени, т.е. това говори за непознаване на проблематиката или просто за едни клишета, които са хвърлени в един сериозен документ. Начинът, по който са поднесени предложенията, отразява едно несериозно отношение към една система, която е затънала в проблеми и от която страда целия наш народ“, заяви тя.

Д-р Виткова коментира и предложението автономията на медицинските ВУЗ-ове да бъде преразгледана. „Ако проблемът е в това, че България готви страшно много кадри в областта на медицината и те напускат страната, то проблемът не се състои в автономията на ВУЗ-овете, а в това, че когато някой решава да завърши медицина по държавна поръчка, би трябвало да се обвърже с някакъв договор, да върне инвестираното от нашето общество в неговото образование, като работи определени години в страната. И това няма да попречи на свободното движение на специалисти в Европа съгласно директивите, защото който не желае да работи в страната, ще си заплати за обучението и е свободен да върви където желае“, обясни бившият здравен министър. „Виждам едни клишета, едно бягство от точните отговори на сериозните проблеми, а пък пълен анахронизъм е въпросните регионални холдинги. Какво означава регионален холдинг по здравеопазване, в който да влезели областни центрове за извънболнична помощ? Ами няма такива юридически лица! Това какво говори – че не се познават структурите на системата, или че просто предлагаме едни такива умотворения и фойерверки, които са неизпълними, които няма да допринесат с нищо за подобряване на хала на системата и на болните хора в нея“, заяви още тя.

Според д-р Виткова средствата, които се отделят за здравеопазване трябва да са много повече, макар да призна, че не финансирането, а управлението на системата е основен проблем. „Отделяме 8,2-8,3% от БВП, което е съизмеримо с ЕС, но у нас средствата за здравеопазване са много несправедливо разпределени – 50% са от джоба на пациента. Тази диспропорция трябва да бъде променена, защото Европа средно от пациента взема около 15% от общите разходи. Държавата е поела ангажимент да заплаща за 2/3 от българските граждани и внася в касата за тях 1/3 от общия финансов ресурс. Т. е. тя участва несолидарно в тази система. И не може служители, които получават хиляди левове заплата, да не си плащат здравните вноски, а да ги заплащаме от данъците на хората с минимална работна заплата. Това е несправедливо и бягайки от този проблем, политическите партии, за да не се противопоставят на отделни категории избиратели, на практика затлачват осигурителната система в още по-дълбок хаос“, категорична е д-р Мими Виткова.

СПОДЕЛИ