Забраниха на лекари да говорят с медиите

Директорът на болницата във Враца принуждава персонала да подписва скандална декларация за мълчание

1250
доктори

Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца принуждава лекари и сестри да подписват скандална декларация, която според работещите в лечебното заведение нарушава основни човешки права. Документът задължава тези, които го подпишат, да си мълчат за случващото се в болницата и дори лишава работещите там от възможността да се оплачат на външни институции, ако работодателят е извършил нарушение спрямо тях, информира Зов.нюз.

В декларацията категорично се забранява на персонала да прави каквито и да било изявления в медиите, както и да не допуска каквато и да било друга публичност относно отношенията между работодателя и служителя, без писмено съгласие на директора на МБАЛ-Христо Ботев.

Още по-скандална е точката, в която шефът Евгени Любенов задължава работещите да доносничат, ако разберат, че някой от колегите им е разговарял с журналисти например.

Дори лекарите да виждат закононарушение от страна на ръководството, те нямат право да говорят. Ако бъдат принудени от Любенов да дежурят 36 часа, какъвто беше последният случай с лекар в детско отделение, това означава, че медикът няма да има право да се защити, защото е подписал декларация за мълчание и неговото дежурство, което противоречи на всякакви закони е конфиденциална информация.

В случай, че някой от персонала на лечебното заведение бъде „донесен“ на директора за виновно поведение, служителят дължи „неустойка обезщетяване на реално претърпените вреди“. Това, което не се казва в декларацията е, че на база на нея директорът може по всяко време да уволни служител без да му плати обезщетение, ако срещу него има донос под каквато и да било форма.

Представителят на синдикатите в МБАЛ-Христо Ботев вече е внесъл скандалната декларация за консултация с юристи, за документа е уведомена и регионалната колегия на Българския лекарски съюз, откъдето днес се очаква да излязат с официална позиция по скандалния казус.

Припомняме, това не е първи опит да се запуши устата на докторите. Двама от най-добрите медици у нас – д-р Атанас Кацаров и проф. Стоян Сопотенски бяха уволнени от „Пирогов“ заради смелостта си да кажат какво точно се случва зад стените на спешния институт.

СПОДЕЛИ