Ананиев на рапорт при Борисов

Здравният министър представи пред коалиционния съвет предстоящата реформа в сектора, но засега запази мълчание пред медиите

1023
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Здравният министър Кирил Ананиев представя днес пред премиера Бойко Борисов концепцията си за реформа в сектора. На срещата на коалиционния съвет присъстват още вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов, председателите на здравната и бюджетната парламентарни комисии д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова, шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и председателят на групата на патриотите в НС Волен Сидеров.

Моделът за реформа на Ананиев трябваше да бъде представен до края на юли. Преди няколко дни обаче министърът каза, че ще представи проекта през септември, като първо ще запознае с него народните представители. Той очаква и резултати от социологическо проучване за нагласите на българите към предстоящата реформа на здравното осигуряване.

Участниците в срещата обаче решиха да не дават изявления. Очакванията са да се промени финансирането на здравеопазването, но все още не е ясно по какъв начин – дали с частни здравни каси, дали с допълнителни доброволни или задължителни застраховки или ще се надгражда сегашния модел с допълнително осигуряване. Досега заявките на управляващите са да има една задължителна вноска в НЗОК и доброволно застраховане или директно доплащане на медицинските услуги и лекарствата. Как точно ще ни здравеопазват, колко ще ни струва реформата и дали лекувани и лекуващи ще подкрепят идеите на властта предстои да разберем.

СПОДЕЛИ