Научно списание пусна фалшиви резултати от изследване върху рака

Експериментът на немски журналисти целял да покаже, че срещу съответната сума всеки можел да представи неверни данни за истински

451
изследване

Фалшиви резултати от изследване върху рака са публикувани в научно списание. Това става ясно от широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщиха световни медии.

Експериментът целял да покаже, че срещу съответната сума всеки можел да представи неверни данни за истински. Журналисти от две германски медии – в. „Зюддойче цайтунг“ и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от пропорлис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия.

„Изследването бе фиктивно, резултатите от него – изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват“, съобщава в. „Монд“. Публикацията, публикувана на 24 април тази година, е била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Също така в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема – за ефекта от масажите при тромбоемболия.

Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследване, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани и как се е стигнало до този гаф.

СПОДЕЛИ