Късната вечеря ни излага на риск от рак на гърдата и простата

Според учените, между последното хранене и сънят трябва да има поне два часа разлика

421
вечеря

Испански учени предупредиха за още опасностите от късната вечеря, освен трупането на излишни килограми. Ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са изложени жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване. Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Учените често обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене е една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак. Така че ровенето в хладилника след 20.00 часа е вредно не само за външния ни вид и развалянето на фигурата е най-малкият проблем.

Предишни изследвания пък вече показаха, че среднощното похапване може да доведе до повишение на триглицеридите, които са сочени като виновници за инфаркта.

СПОДЕЛИ