СЗО за бездимните цигари: Половин чаша отрова е все още отрова

България губи по един малък град всяка година заради тютюнопушенето, казва д-р Скендер Сила

СЗО
Д-р Скендер Сила

Спорът за вдигането на акциза на бездимните цигари не само „пусна дим“ през последната седмица, но и отново разпали страстите около вечния въпрос – да пушим или не. Властта се лута от шоково увеличение на данъка, през изтегляне на законопроекта, после връщането му, но в смекчен вариант, та до призивите на вицепремиера Валери Симеонов за падане на забраната за пушете на закрито. Какви са препоръките на Световната здравна организация, има ли по-малко вредни цигари, защо е важно забраните не само да ги има на хартия, но и да се спазват – разговаряме с ръководителя на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила.

– През последните дни сме свидетели на разгорещени страсти по повод намерението за вдигане на акциза на новия хит на пазара на тютюневи изделия – бездимните цигари. Каква е позицията на СЗО?

– Ползването на тютюневите продукти струва на националните икономики огромен разход чрез увеличаване на здравните разходи и намаляване на продуктивността. Затова е много важно каква политика ще води всяка страна и правителствата са тези, които трябва да решат какви нива на акцизни данъци и ДДС да наложат, така че да има позитивен ефект за общественото здраве. Доказателствата сочат, че с по-високи цени можем да ограничим тютюнопушенето и да попречим на младите изобщо да посегнат към цигарите. Затова СЗО препоръчва тази нова форма на тютюневи продукти, които се нагряват, да бъде обект на политики и регулаторни мерки, каквито се прилагат и за всички останали тютюневи изделия. Това е в съответствие с рамковата конвенция на СЗО, която е подписана и от България. Това е международен договор и държавите, които са го подписали трябва да се съобразяват с него.

– Но много хора у нас нарекоха тази мярка лобистка, а един от най-добрите пулмолози и заклет враг на тютюнопушенето обяви публично, че да откажеш цигарите е по-трудно от отказването на дрогата и в този смисъл ползването на бездимните изделия не би трябвало да бъде „наказвано“ с увеличаване на акциза. Приемате ли това като наказание?

– Всяка държава има своя собствена политика, но ще ви кажа защо е важно за България да третира бездимните цигари като конвенционалните. Защото базирано на настоящите нива на пушене сред възрастните, ако няма строги политики срещу цигарите, се очаква над 1 милион българи да загубят живота си преждевременно заради усложнения от пушенето. Тоест от 2,1 млн. пушачи в България, половината ще умрат преждевременно. Страната ви е с най-високия процент на пушачи в ЕС. И когато генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус беше в България и се срещна с президента, премиера, със здравния министър, тогава той отправи много ясно послание, че държавата трябва да се предприеме всички стъпки да ограничи тази заплаха за общественото здраве. Всяка година около 17 000 българи умират преждевременно следствие на употреба на тютюневи изделия. Това означава, че всяка година губите по един малък град, а това е трагедия.

– От чисто медицинска гледна точка има ли по-малко вредни цигари?

– Всеки има право да изрази мнението си, аз представям това на СЗО и то е категорично: И половин чаша с отрова е все още отрова. Ако тютюневите компании казват, че в бездимните цигари има по-малко съдържание на канцерогенни съставки, те все още са канцерогенни, нали. Това са нови продукти и няма как да знаем каква е вредата им в дългосрочен план. Ние от обаче СЗО сме категорични, че употребата на тютюневи изделия, които не се нагряват, включва вдишване на много съединения, които създават притеснения, а някои от тях са канцерогенни. И освен това няма безвредна доза, тъй като всеки човек реагира различно на вредните влияния. А и няма как да заключим на този етап, че бездимните цигари помагат за отказ от пушенето, тъй като нивото на никотин в тях, а той е този, който ни държи пристрастени, е почти на същото като при конвенционалните цигари. Необходимо е да се направят още много независими проучвания, за да имат правителствата доказателства, че новите продукти са по-безвредни. Защото досегашните изследвания са спонсорирани от индустрията. Която в много страни, включително и тук, се опитва да се намеси в политиката, която водят правителствата.

– А не е ли непоследователно да вдигнеш акциза на продукт, за който се твърди, че уврежда по-малко здравето ни и в същото време да се говори за вдигане на забраната за пушене на обществени места?

– Данъчното облагане е само една от необходимите мерки за ограничаване на пушенето. Другата например е забрана на рекламата. Вместо това днес сме свидетели на изключително агресивна рекламна кампания на тютюневите компании и особено на тези, които предлагат новите бездимни продукти. Рекламират ги и ги продават в мола. Според СЗО, всяка директна или индиректна реклама на продуктите без нагряване в медиите например, трябва да бъде нарочно обозначена като платена публикация. Моят съвет е да не вярваме на манипулациите на тютюневата индустрия. Позицията на СЗО е, че само със строги законодателни мерки и строг контрол може да се постигне ограничаване на тютюнопушенето. Никакви либерализации в тази посока не са препоръчителни, защото те биха означавали крачка назад. А и не може аргумент за „отварянето на вратичката“ или отпадане на забраната за пушене на закрито да е това, че законът не се спазва. Въпросът е сложен, но управляващите трябва да са решителни, защото няма нито един търговски интерес, който да е по-ценен от здравето. Контролът над тютюнопушенето е маратон, а не спринт и всички трябва да са готови за този маратон – цялата власт, не само МЗ, лекари, пациентски организации, обществото.

– Не може да очакваме от Световната здравна организация да поощрява който и да е вреден навик, но какво правят вашите експерти, какви програми разработвате, така че да помогнете на пушачите да захвърлят цигарите?

– Това, което мога да кажа е, че здравните работници в България трябва повече да работят с пациентите за ограничаване на тютюнопушенето. Ние правим много срещи с тях, имаме и различни методи за подкрепа на лекарите чрез здравното министерство. Лекарите трябва да са моделът, но за съжаление в България все още процентът на медиците, които пушат е много висок. Ние споделяме последните научни изследвания по този въпрос и най-добрите практики от други страни по отношение на ефективната регулация на тютюнопушенето. Ние също така работим с Коалицията за живот без тютенев дим. Днес откриваме изложба на млади студенти от НХА с плакати на тема „Не превръщай сърцето си в пепел“. Изложбата ще продължи до края на юли в градинката пред НДК. Чрез прекрасните си творби младите българи споделиха много ясно своето послание: Избери здравето, а не цигарите!

СПОДЕЛИ