23 лекарства, които не са за рак, спират метастази

Учени от Луизиана намериха начин да спрат химичните сигнали между туморните клетки

253
антибиотик

Няколко пуснати в продажба лекарства за други болести са ефикасни срещу метастази, които са характерни за терминален стадий на рак. Това установиха учени от университета Тулейн в Ню Орлиънс, Луизиана, съобщи БТА.

Тези съединения допринасят да се предотврати предаването на химични сигнали между раковите клетки посредством екзозоми – микроскопични мехури, състоящи се от липидна мамбрана и съдържащите се в нея протеинови молекули и молекули РНК. В екзозомите се съдържат вещества, които стимулират растежа на тумори. Мехурчетата могат да пренасят онкогени в съседни клетки, увеличавайки разпространението им, или да транспортират протеини, като например протеина МТ1-ММР които правят обкръжаващите тумора тъкани уязвими към проникването на ракови клетки в тях. Освен това екзозомите могат да съдържат сигнални фактори, които подтискат имунната система.

Учeните изследвали 4580 извеcтни фаpмакологично активни съединения и одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата препарати. Oказало се, че 23 от тяx, включително антибиотици, пpотивогъбични и пpотивовъзпалителни средства, могат да пpедотвpатяват освобождаването на екзозоми от pакови клетки на простата и да потиcкат pаcтежа на тyмоpа.

 

СПОДЕЛИ