Направиха първото 3D цветно рентгеново изображение на човек

Технологията позволява да се направят изображения с висок контраст и резолюция за по-добра диагностика

348
3D

Първото 3D цветно рентгеново изображение на човек извършиха учени от Нова Зеландия. Те използваха техника, която обещава да подобри областта на медицинската диагностика. Това съобщи Европейската лаборатория по физика на CERN, цитирана от БГНЕС.

„Тази техника може да направи по-ясни и по-точни снимки. Това ще помогне на лекарите да поставят на пациентите си по-точни диагнози“, се казва в изявление на CERN.

Новото устройство, базирано на традиционния черно-бял рентгенов лъч, включва система за проследяване на частиците, разработена за Големия адронен колайдер на CERN, който през 2012 г. откри неуловимата частица Higgs Boson.

Технологията позволява да се направят изображения с висок контраст и резолюция. Според CERN, изображенията ясно показват разликите между костите, мускулите и хрущялите, както и положението и размера на раковите тумори.

Технологията на ЦЕРН – „Медпикс“, функционира като фотоапарат, който открива и преброява отделните субатомни частици, които се сблъскат с пикселите, когато електронният затвор на камерата е в отворено положение. Така се постигат изображения с висока резолюция и контраст, недостижими с традиционните медицински апарати. С новия скенер, кръстен „Spectral CT“, ще бъдат извършени през следващите месеци първите клинични тестове с пациенти от ортопедиите и ревматологиите в Нова Зеландия, а още догодина вероятно системата ще бъде изпробвана както в САЩ, така и Европа.

СПОДЕЛИ