Предлагат побългарен US модел на здравно застраховане

Вариант №2 са частни конкуренти на НЗОК, разкри плановете на управляващите д-р Даниела Дариткова

532
пари за лечение

Реформа в здравеопазването ще има и тя ще е по US модел. До 30 септември министър Кирил Ананиев трябва да е готов с обещаните две алтернативни предложения за промяна в осигурителния модел. Какво ще ни предложат управляващите засега се пази в дълбока тайна, но председателят на ресорната парламентарна комисия д-р
Даниела Дариткова открехна леко вратата за плановете им.

Единият вариант е НЗОК да покрива ясно дефиниран минимален пакет от медицински дейности в рамките на сегашната вноска от 8 %, а за всичко останало хората сами да решат дали да се застраховат или да си плащат кеш, ако им се наложи. Това по същество е заемка от американския модел и то от най-оспорваната му част, при който няма осигуряване, а застраховане, а застраховката е просто продукт като всеки друг продукт и така получаването на услуга се превръща в привилегия, а не в право. Още повече, че идеята на родните управляващи е скъпите процедури, медицински изделия и лекарства да не се покриват от фонда, което на практика ще направи здравеопазването у нас недостъпно за много хора.

„В момента, хората, плащайки здравна осигуровка, им се налага да доплащат за медицински изделия, а когато се наложи за един имплант да се доплати кеш 1000 лева, при необходимост от спешна интервенция, е далеч по-голям проблем за хората, отколкото ако се застраховат с по-малки суми. Има някаква предвидимост на тези разходи във времето“, обясни д-р Дариткова пред БНР. По думите й планираната промяна на здравноосигурителния модел не би трябвало да доведе до увеличаване на здравната вноска през тази и следващата година. „Промените, които ще предложи през есента здравният министър, трябва да увеличат дела на здравното застраховане“, добави тя.

Вариант №2 е въвеждане на частни конкуренти каси на НЗОК, съобщи още председателят на здравната комисия. Дариткова беше категорична, че преди депутатите да изберат начина, по който ще се реформира системата, моделите ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане.

„При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащането на лекарства и аз съм притеснена от новината, че компаниите все още не са внесли договорените отстъпки в касата“, посочи Даниела Дариткова. Тя обаче отхвърли възможността за актуализация на бюджета на НЗОК, поне засега. По думите й най-ранната възможна дата, на която комисията ще изслуша номинирания за управител на фонда д-р Дечо Дечев е 18 юли. „В биографията на д-р Дечев има управленски капацитет – достатъчен, за да се заеме веднага със сериозните предизвикателства в оперативното ръководство на НЗОК“, допълни Дариткова и уточни, че процедурата по избора на управител на касата е достатъчно прозрачна, а самият механизъм – отговорен. А на намеренията на БСП да внесе предложения за изменения в начина на избиране на шеф на НЗОК, който освен това да има право на глас в Надзорния съвет и контрол върху дейността му, тя отговори: „Касата не може да бъде с еднолично управление“. Председателят на парламентарната здравна комисия все пак не изключи възможността ГЕРБ да подкрепи левицата, но само ако „колегите направят разумни и рационални предложения, защото наистина Надзорния съвет също трябва да носи отговорност за своите решения. Тук имаме единомислие с опозицията“.

СПОДЕЛИ