Признаха самотата за смъртоносно заболяване

„Износването“ на мозъка и на другите вътрешни органи на хората, живеещи в изолация, се ускорява двойно, твърдят учени

791
самотата

Самотата вече е призната за смъртоносно заболяване. Учени от университета в Минесота установиха, че дългата социална изолация може да причини физическа болка и да окаже продължително деструктивно въздействие върху човешкия организъм, съобщава сайтът на Американската асоциация за сърдечно здраве.

В зависимост от общото състояние на организма, самотата ускорява „износването“ на мозъка и на другите вътрешни органи. Тя увеличава вероятността от смърт с 50-70 %.

Социалната изолация може съществено да повиши риска от развиване на високо кръвно налягане и прави хората по-агресивни. Смъртността от самотата е сравнявана от медиците с болестите на сърцето. Статистиките сочат за сходни данни – хората с подобни оплаквания умират 3,5 пъти по-често, в сравнение с останалите. А наскоро финландски учени установиха, че чувството за самота е свързано с повишен риск от масивен инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт.

На социална изолация са подложени всички възрастови групи и от нея страдат хора от 20 до 80-годишна възраст. Според учените, самото вреди повече на хората от алкохола и цигарите.

По данни на изследователите, самотата увеличава с 30 на сто риска от смърт до 35-годишна възраст. Затова в някои страни общопрактикуващите лекари вече дават на пациентите си практически съвети за удължаване на живота, като освен лекарства, се препоръчват срещи, спортуване и търсене на приятели.

СПОДЕЛИ