Пулмолог скастри управляващите за данъка върху бездимните цигари

На фона на негативната демографска тенденция се упражняваме върху здравето на българите чрез инвалидизиращи политически решения, изригна проф. Коста Костов

1296
Проф. Коста Костов
Проф. Коста Костов

Управляващите от ГЕРБ планират съществено поскъпване на бездимните цигари, които набраха популярност по света, а вече и у нас. Ако плановете им се осъществят, кутия от новия тип бездимни цигари ще поскъпне от 5,50 лева (колкото е средната цена на повечето марки) до 10 лева.

Идеята за вдигане на акциза по средата на годината разбуни духовете през последните дни, а подозренията са, че поскъпването има за цел да защити вероятните загуби на производителите на конвенционални цигари.

Вместо да насърчи пушачите да се откажат или да ползват по-малко вредните алтернативи, управляващите предлагат връщане към класическите цигари, а вицепремиерът Валери Симеонов дори опита да прокара и отпадане на забраната пушене на обществени места.

„Политическата немощ и безпътица преминава в здравен геноцид. На фона на негативната демографска тенденция се упражняваме върху здравето на българите чрез инвалидизиращи политически решения“, изригна в профила си във Фейсбук проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА. Той е един от отявлените противници на пушенето, а в отделението му почти всеки ден умира по един пациент от болест, причинена от цигарите.

Проф. Косто цитира данни, според които България е в челната петица на “пушещите” европейски страни, а пушачите у нас са близо 40% от населението. „Професионалният ми живот тече сред пациенти, повечето от които са пушачи. Няма по-труден пациент от пушач, който не желае да се вслуша в съветите и аргументите за отказ от тютюнопушене. Само 7% от всички, които сами, без лекарска помощ, правят опит за отказ – успяват. С лекарска помощ процентът скача до около 20, но за съжаление, болшинството (80%) от отказалите се от вредния навик се връщат към него до една година“, обясни проф. Костов. По думите му у нас от рак на белия дроб всяка година се разболяват над 4000 души, пациентите с ХОББ са над 400 000, около 14% от всички болести в България се дължат на тютюнопушене, а за близо 13% от смъртните случаи в страната са виновни именно цигарите. „Медицинските загуби от всичко това са огромни и далеч не са равни на 15 млн. лева, които Менда Стоянова пресметна като ползи за бюджета“, коментира още проф. Коста Костов.

Бездимните цигари няма да поскъпват, обяви по-късно днес премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че ще настоява за оттеглянето на законопроекта за облагането им с акциз.

СПОДЕЛИ