Изкуствен яйчник дава шанс на онкоболни да заченат

Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически премахната ДНК, в която няма ракова тъкан

298
изкуствен яйчник

Датски учени работят по създаването на изкуствен яйчник, който би помогнал на много жени да имат деца, след като са били на химиотерапия за лечение на рак, съобщава Би Би Си.

Изкуственият яйчник създава среда за растеж на незрели яйцеклетки и развитието им до етап, подходящ за оплождане и имплантация. Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически премахната ДНК, в която биха могли да се крият дефектните компоненти, предизвикващи рак.

Момичетата и жените, на които предстои химиотерапия или радиотерапия, застрашаващи фертилитета им, сега могат да замразят своя яйчникова тъкан с фоликули. По-късно тя се имплантира, за да се развият яйцеклетки, но съществува риск в тялото да бъде върната ракова тъкан. Това важи с особена сила за жените с левкемия или рак на матката. Методът на учените от „Ригсхоспиталет“ в Копенхаген елиминира тази опасност. Учените са взели фоликули и овариална тъкан, като отстранили раковите клетки от тях и така останала само „матрица“ от протеини и колаген. След това учените са успели да отгледат фоликули с тази матрица на овариалната тъкан.

Методът е изпитан успешно с мишки. През следващите няколко години се очаква да започнат и изпитания с пациенти, а ако всичко е наред изобретението може да влезе в практиката най-рано след 3-4 години.

СПОДЕЛИ