ГЕРБ предлага д-р Дечо Дечев за шеф на НЗОК

Номинацията на директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е изненадваща и знакова

823
Дечо Дечев
На бюрото на д-р Дечо Дечев (на снимката долу в дясно) стои портретът на президента на Русия Владимир Путин

Д-р Дечо Дечев е номинацията на управляващите за шеф на здравната каса.  До изненадващото предложение на ГЕРБ се стигна, след като миналата седмица парламентът прекрати предсрочно мандата на управител №17 на НЗОК проф. Камен Плочев. Д-р Йорданка Пенкова, която сега временно ръководи НЗОК, пък се очаква да остане зам.-управител на фонда.

Кандидатурата на отоларинголога д-р Дечев е изненадваща, тъй като репутацията му далеч не е безспорна в здравните среди, а името му не веднъж е било замесвано в публични скандали. По време на кабинета „Борисов 2“ д-р Дечев изпадна в немилост заради различията по отношение на здравната политика с тогавашния любимец на премиера – министър Петър Москов. Самият д-р Москов уволни д-р Дечев като директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, но служебният министър д-р Илко Семерджиев го възстанови на поста, който той заема и в момента.

Освен изненадваща, номинацията може да се приеме като знакова и почти логична. Д-р Дечо Дечев е работил с партиите от целия политически спектър, има богат опит в управлението на системата – директор на болница,  зам.-управител на НЗОК с ресор лекарствена политика – 2004 г., началник на кабинета на директора на касата, висок пост в МЗ. В по-ранните си години д-р Дечев е бил търговски представител на няколко фармацевтични компании, сред които и „Софарма“.

След като бе върнат като директор на „Св. Иван Рилски“ от Илко Семерджиев, който пък бе посочен от президента Румен Радев, д-р Дечев се превърна в любимец на МЗ, вече управлявано не от коалиционните партньори, а от ГЕРБ. Д-р Дечев беше единственият шеф на лечебно заведение, отзовал се на призива на здравното ведомство за заем, с който да бъдат спасени закъсалите болници. И така „Св. Иван Рилски“ отпусна безлихвен кредит на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца в размер на 400 000 лева един път и втори път за по-малка сума. След това управляващите сочеха „Св. Иван Рилски“ като болницата-отличник у нас, а директора й – за мениджър-отличник.

Как вижданията на д-р Дечо Дечев за отмяна на лимитите кореспондират с вижданията на ГЕРБ предстои да разберем по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия. Със сигурност обаче управляващите приветстват идеите му за по-строг контрол над харчовете за лекарства и нещо като мораториум за лечение в чужбина. Номинираният за шеф на НЗОК има и виждания за промяна в модела на финансиране, за които също се очаква да обясни в 15-минутната си презентация пред депутатите.

СПОДЕЛИ