Ананиев готов с два алтернативни модела до есента

Всички сме убедени, че така повече не може да се работи, подчерта здравният министър

468
Ананиев
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

С цели два нови модела за здравно осигуряване ще е готов министър Кирил Ананиев до есента. Това обяви самият той в парламента днес.  „Всички сме убедени, че този модел, който в момента съществува в нашата страна, не може да продължава да се прилага на практика в бъдеще. Имаме необходимост от промяна”, подчерта Ананиев и поясни, че новите два здравни модела всъщност са алтернативни.

Те трябва да бъдат подробно подробно обсъдени, както с политическите сили, така и със съсловните и пациентски организации, а и с различни специалисти от сектора. „Така ще се отчетат плюсовете и минусите и ще се избере моделът, който работи за хората и по който има консенсус“, посочи още Ананиев.

Министърът добави, че съществена роля в модела има националната здравна информационна система. „Проектът вече е вдигнат на крака и до средата на следващата година се очаква реално да заработи електронното здравеопазване. По същия начин се работи по пускането на електронния търг за лекарствата и оптимизирането на спешната помощ. А това дава надежда, че се движим в правилната посока“, коментира Кирил Ананиев.

А депутатите решиха, че Националната здравна карта няма да бъде променяна до края на годината, а до 30 септември дават срок на министъра да представи новите модели.

 

СПОДЕЛИ