„Александровска“ командирова лекари в помощ на хората от селата

Имам дълг към хората в България, искам да остана, за да ги лекувам. Какво ще стане, ако всички заминат оттук, казва специализантът д-р Шеип Панев

1308

Столичната университетска болница „Александровска“ прати свои лекари в помощ на възрастните хора в няколко села от Северозападна България.  Инициативата е на фондация „Проект Северозапад” и община Мездра и се провежда за четвърта година в различни села на общината. През последните дни трима доктори – кардиологът д-р Чуковска, неврологът д-р Бекяров и специалистът по спешна помощ д-р Гарев прегледаха напълно безплатно над 130 души над 65-годишна възраст в Моравица и Руска Бяла. Жителите и на двете села получават специализирани консултации за пръв път от много години.

В помощ на тримата специалисти се включи и младият специализант Шеип Панев, който е стипендиант на фондацията. Тъй като е израсъл в малко село, той не бил изненадай от това, че в тези селища има много болни възрастни хора. И показал, че е силно мотивиран да им помага. Пациентите от третата възраст пък останали много доволни от организацията и от отношението на лекарите.

„Длъжни сме да помогнем на хората тук, защото държавата очевидно не се справя. Във всяка възрастна жена виждам сякаш моята баба и това ми стопля сърцето. Хората тук ценят работата ни и се радвам, че мога да сторя нещо добро за тях, че съм им полезен. А това значи, че не живея напразно“, казва специализантът. Д-р Панев е категоричен, че има дълг към хората в България. „Искам да остана, за да ги лекувам. Какво ще стане, ако всички заминат?“, казва той. По думите му спасяването на човешки живот нерядко зависи от бързината на лекарите. „В учебниците четем за онези решаващи пет до десет минути, през които пациентът трябва да бъде реанимиран. На практика обаче линейките пристигат след два, три, а понякога и след четири часа в отдалечените села. Умират хора, които при нормални обстоятелства бихме могли да спасим“, убеден е д-р Панев.

Отделно от този проект, фондацията на Александровска болница „Направи добро – Александровска“ организира вече пет години безплатни прегледи из стотици населени места в страната. Досега докторите от лечебното заведение са прегледали над 5600 възрастни и 8000 деца от отдалечени и труднодостъпни населени места, където лекар-специалист не е стъпвал от години.

СПОДЕЛИ