Марияна Симеонова аут от агенцията по трансплантации

Шефката на ИАТ е подала молба за напускане, сменя я д-р Георги Дамянов

трансплантации
Д-р Марияна Симеонова

До дни агенцията по трансплантации ще има нов шеф, научи Скенер.нюз. Сегашната директорка д-р Марияна Симеонова е подала молба за напускане преди две седмици, след избухването на скандала с липсата на възможност наши сънародници да бъдат трансплантирани в чужди клиники, заради прекратения договор на страната ни с Евротрансплант. Припомняме, пациенти, които се нуждаят от нов бял дроб, протестираха пред здравното министерство и поискаха отговори защо вече не ги приемат в клиниката във Виена, където досега шестима българи получиха шанс за нов живот.

Официално е депозирана молба за напускане, която обаче още не е подписана от здравния министър Кирил Ананиев, потвърдиха източници на Скенер.нюз от МЗ. Според тях, все пак смяна ще има, тъй като изненадващото желание на д-р Симеонова да си тръгне от ИАТ, всъщност е начин да избегне уволнението си.

Тя беше назначена през 2013 г. от тогавашния министър Десислава Атанасова и трябва да й се признае, че свърши много работа, а донорските ситуации у нас се увеличиха оттогава, макар все още да говорим за твърде дълга листа от чакащи – над 1100 души и твърде малко присаждания – едва около 50 пациенти получават нови органи годишно. Освен това д-р Симеонова е най-дълго задържалата се на този пост, който е почти толкова „проветрив“, колкото и този на министъра. През последните две години обаче работата на ИАТ отново забуксува, а недоволни бяха както пациенти, така и лекари.

Новият директор на агенцията по трансплантации ще е д-р Георги Деянов. Той е работил в структурата преди 10 години, последно е бил експерт към Фонда за лечение на деца. Били са обсъждани и други имена – на известни трансплантолози, но за да няма конфликт на интереси везните са наклонили в полза на д-р Деянов. От него властта ще очаква да задвижи отново машината, за да могат повече българи да получат необходимото им лечение и операции у нас или в чужбина.

Няколко пациентски организации обаче се обявиха против оставката на д-р Симеонова и дори заплашиха, че ще организират протест на 29 юни пред МЗ.

СПОДЕЛИ