Във ВМА спасиха млада жена с рядък тумор

Екипът на проф. Никола Владов извърши изключително сложна операция с изключване на черния дроб от кръвообращението и изрязване на половината орган

778
ВМА

43-годишна жена с рядък тумор беше спасена във ВМА от лекарите от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, съобщиха от лечебното заведение.

Поредната изключително сложна оперативна интервенция бе извършена от екипа на проф. Никола Владов на пациентка с тумор на надбъбрека, с туморен тромб в долна празна вена и метастази в черния дроб.

След тотално изключване на черния дроб от кръвообращението за около 40 минути, бе отстранена част от долна празна вена, като същата бе заместена със синтетична протеза. Наличието на метастази в черния дроб наложило отстраняването на дясната половина на органа. Това е втората подобна интервенция на екипа на проф. Владов от началото на тази година.

„Това е един сложен процес, който изисква добре сработен екип, добър анестезиологичен екип и добра логистична подкрепа. На база над 10-годишния си опит в чернодробните трансплантации, ВМА и Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия се специализира в операции на тази специфична зона, което изисква добра база за извършване на тежка хирургия, добра подготовка не само на чернодробните специалисти, но и на уролози, ендокринни хирурзи и други“, коментира проф. Никола Владов. По думите му пациентката се възстановява нормално и вече е изписана от болницата.

 

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326