Европа отказва трансплантации на българи

Към момента поне 17 пациенти се нуждаят от спешно присаждане на бял дроб и единственият им шанс да оцелеят е да сменят гражданството си

бял дроб

Европа отказва трансплантации на бял дроб на българи и към този момент нито една клиника в нито една държава от ЕС не приема нашенци. В същото време у нас няма болница, в която се присажда бял дроб. За проблема призна и зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. По думите му МЗ е отправило запитвания до всички страни-членки на Евротрансплант, но засега положителен отговор не идва от нито една посока.

„Германия вече ни отказа, сега водим нови разговори, а Франция ни постави неизпълними условия, като например пациентът, който ще бъде трансплантиран да се лукава там поне една година преди това и да говори свободно френски или английски. Обявената цена също е смущаваща – 300 000 евро, при условие, че сега плащаме по 120 000 евро“, обясни за Скенер.нюз д-р Пенков. Той допълни, че Министерството на здравеопазването е привлякло посланиците ни в страните от ЕС към търсенето на клиника, която да трансплантира бял дроб на българи, но и този ход засега не е дал резултат.

Пенков обаче уточни, че отказът не е заради забавените плащания на българската здравна каса към чуждите фондове. Припомняме, проблемът възникна в началото на тази година, когато договорът ни с единствената клиника – Университетската болница във Виена, която приемаше българи за присаждане на бял дроб, изтече, въпреки че последната трансплантация беше извършена на 14 май на Даниел Петков. 

Отказът на чуждите болници повдига въпроса има ли смисъл от членството на страната ни в Евротрансплант в този му вид. Темата не веднъж беше повдигана от един от най-добрите лекари у нас, който за 10 години е присадил 64 черни дроба във ВМА – проф. Никола Владов. Досега България е дала 17 органа на Евротрансплант – шест бели дроба, седем черни и четири сърца, а сме получили само един бъбрек. Все пак, благодарение на това, че органи от починали българи са спасили други европейци, на седем наши сънародници е присаден бял дроб във Виена.

Други двама българи също са трансплантирани във Виена, но за тях е платила австрийската държава, тъй като те са работили и са се осигурявали здравно там. Всъщност в момента единственият шанс за 17-те пациенти в листата на чакащите у нас е да емигрират в държава от ЕС, където може да им бъде извършена трансплантацията. Такова решение вече са взели двама от тях.

СПОДЕЛИ