Половин България с болна щитовидна жлеза

При 40% поставянето на диагноза е отнело между четири месеца и две години, 4 болници ще преглеждат безплатно

918
щитовидна жлеза

Половин България се оказа с проблемна щитовидна жлеза, алармират специалисти, които дадоха старт на Международната тиреоидна седмица. Тя ще се проведе от 25 до 31 май  и тази година е под мотото „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“.

Статистиката сочи, че у нас: 24.4% от населението има възли в щитовидната жлеза, като от тях 32.1% са жени, а 15.7% – мъже. Близо 19 %  са хората, които имат автоимунно тиреоидно заболяване (23% са жени и 10% са мъже). С нарушена функция на щитовидната жлеза пък са 10.7 %, кат 6.2% са с хипофункция (намалена функция на жлезата) и 4.5% са с хиперфункция.

Стряскащите данни накараха четири столични болници и една поликлиника да обявят безплатни прегледи. Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда ще се включи в инициативата с консултации за бременни и жени от 18 до 45 години. Безплатните прегледи ще включват клиничен преглед и кръвни лабораторни изследвания на щитовидната жлеза, и ще се проведат на 30 май от 12.00 до 16.00 часа. Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4000 или 02/403 4917.

Столична община също ще се включи в инициативата, като от септември до края на годината ще има безплатни скринингови прегледи в Първа, Втора и Пета градски болници, както и в 12-о ДКЦ.

„Един от основните проблеми с тези заболявания е, че те рядко се откриват навреме, тъй като някои от симптомите са твърде нетипични. Обикновено пациентите си мислят, че имат проблем със сърцето, с нервната система и чак на по-късен етап стигат до ендокринолог“, обяснява Мария Силяновска,  председател на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), което е организатор на инициативата.

Поставянето на навременна диагноза е предизвикателство в цял свят. Според международно проучване, проведено едновременно в 6 страни в Европа сред пациенти с тиреоидно заболяване, 70% от изследваните не са имали никаква представа, че симптомите им се дължат на проблем с щитовидната жлеза преди да бъдат диагностицирани. При 40% поставянето на диагноза е отнело между четири месеца и две години. „В България обаче, наред със скритата симптоматика, друга причина за забавяне на лечението е, че не се провежда профилактика на това заболяване“, категорична е Силяновска. Освен това ехографският преглед, който е важна част от диагностичния процес, не се заплаща от здравната каса. Така хората разчитат на различни доброволни акции, организирани от ВИОМ и други организации, но те не могат да обхванат всички.

„Тиреоидните заболявания имат важно значение, тъй като водят до нарастване на сърдечно-съдовите заболявания и атеросклерозата, а от там до повишаване на смъртността. При децата обуславят непълноценно нервно-психическо развитие, а при жените в репродуктивна възраст водят до намаляване на  раждаемостта поради стерилитет, спонтанни аборти и аномалии на бременността“, посочи проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиниката по ендокринология и нефрология в „Токуда“.

 

 

СПОДЕЛИ