Разработват над 1800 лекарства за рак

Иновациите увеличават в пъти 5-годишната преживяeмост, при лимфобластната левкемия тя е скочила от 3% на 92 %

1193
рак
Деян Денев, директор на ARPharМ

В момента се разработват над 1800 лекарства за рак, като бъдещето е принадлежи на генната терапия (замяна на дефектни или липсващи гени в клетките чрез привнасяне на ДНК за лечение на злокачествени заболявания на кръвта), клетъчната терапия (помага на тялото да се бори срещу рака на кръвта и може да замести лечението с химиотерапия), както и на комбинираните терапии (комбинирането на таргетни терапии позволява удължаване живота на пациенти и подобряване качеството му). Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев по време на дискусия за постиженията в онкохематологията, с която бе поставено началото на 6-месечна информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта.

Според Денев, 25-30% от годишните обороти на фармацевтичните компании се инвестират в нови медикаменти. „Нужна е обаче по-голяма ефективност при отпускането на лекарства и създаване на дигитален подход в тази насока“, подчерта той.

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са основно три – левкемия, лимфом и миелом. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. Този вид рак е пети по разпространение и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Благодарение на иновациите 5-годишната преживяемост значително е подобрена през последните години. При пациентите с миелом от 12% в началото на 60-те години на миналия век тя е достигнала до 50% през 2012 г. Този процент при пациентите с Неходжкинов лимфом се е увеличил от 31% на 73%, при хората с Ходжкинов лимфом – от 40% на 89% и при тези с левкeмия – от 14% на 63%. Изключително голям успех бележат иновациите при лечението на остра лимфобластна левкемия, диагностицирана при деца до 15 години. Петгодишната преживяемост при тях се е увеличила от 3% до 92%.

„Злокачествените заболявания на кръвта вече не са смъртна присъда“, заяви председателят на Българско сдружение „Лимфом“ Пиринка Петрова. Тя обаче призна, че у нас възможностите за ранно диагностициране са ограничени. А издайническите симптоми са много: висока температура, постоянна умора, слабост, загуба на апетит, гадене, необяснима загуба на тегло, нощни изпотявания; болка в костите или ставите, кожни обриви, главоболие, недостиг на въздух, чести инфекции, подути лимфни възли в областта на врата, под мишниците.

„Клиничните пътеки в онкохематологията са силно подценени – цената на пътеката за остра миелоидна левкемия е около 800 лв., а понякога се налага пациентите да се лекуват дълго с вливания на кръв и кръвни продукти, с прилагане на силни антибиотици, противогъбични и противовирусни средства на стойност над 10 000 лв. Разликата, която е съществена, се поема единствено от лечебното заведение“, алармираха за друг проблем проф. Маргарита Генова, председател на Българското медицинско сдружение по хематология и ръководител на лаборатория в Националната онкохематология (НСБАЛХЗ) в столицата и националният консултант по клинична хематология и ръководител на клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив проф. Жанет Грудева.

Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. Всички те се лекуват с най-съвременни медикаменти, а НЗОК покрива лекарствата на 100 %. Една от най-подходящите терапии е трансплантацията на стволови клетки, каквито обаче у нас получават едва 70 – 80 от пациентите.

СПОДЕЛИ