Слънцето и солариумите правят от бенките меланом

Най-агресивният кожен рак убива над 130 българи годишно, повечето болни се диагностицират в трети и четвърти стадий

381
меланом

Безразсъдното излагане на слънце, без предпазни мерки, е най-провокиращия фактор за развитие на меланом или друг вид кожен рак, а още по-вредно е „пърженето“ в солариум. Това предупреди доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на Александровска болница и координатор на кампанията „ЕВРОМЕЛАНОМА ‘2018“. Лекари, специализанти и докторанти прегледаха над 40 човека само за ден в дерматологичните кабинети на УМБАЛ и ДКЦ „Александровска“ в деня за скрининг и профилактика на кожния рак.

Повод за кампанията „ЕВРОМЕЛАНОМА ‘2018“ е, че за по-малко от 50 години случаите на меланом в България са се увеличили около 5 пъти. Меланомът е най-агресивния и опасен тип рак на кожата, а за година се диагностицират около 490 болни. За един от трима болестта завършва фатално, а причината за високия процент на смъртност у нас е късното откриване на злокачествените бенки.  За сравнение – в най-засегнатите от меланом страни САЩ и Австралия в повечето случаи болестта се открива в I и II стадий, когато размерът на петното е все още ограничен по размер и най-важното – не е обхванал по-дълбоките слоеве на кожата. Обратно на това, у нас болните попадат при онкодерматолог едва, когато заболяването е в напреднал трети или дори четвърти стадий, когато туморът е с големина над 6 милиметра, а и са налице далечни метастази.

„Риск съществува и при пациенти, които приемат фотодинамични, фототоксични или фотоалергични лекарства и едновременно с това се излагат на слънце. Това може да причини дерматит, екзема или еритродермия, които да се усложнят в неопластични процеси“, обясни доц. Казанджиева. Тя уточни, че за щастие, консултираните по време на безплатните прегледи пациенти, са били предимно с невуси и себорейни брадавици. При никой от тях не са установени меланоми или други злокачествени кожни тумори.

Не само светлите хора и тези, които обичат да се препичат на слънце или в солариум са изложени на риск от развитие на меланом. Предпазливи трябва да са също пушачите, тези, които имат лунички, болните, лекувани с лъчетерапия, хора, чиято кожа е наранена от травма или от дълготрайно възпаление.

СПОДЕЛИ