Болниците още нямат договори с НЗОК

Директорите са притеснени, че няма да могат да платят заплати на лекари и сестри, не знаят и лимитите си

НЗОК

Нито една болница в страната все още не е сключила договор с НЗОК, научи Скенер.нюз. Новите контракти се бавят, тъй като лечебните заведения трябваше втори път да подават заявления до районните каси заради променени или отменени условия и наредби.

Последният срок за сключване на договори е 25 май. Дали от касата ще успеят да го спазят не е ясно, не се знае и кое лечебно заведение колко бюджет и какъв лимит ще получи, както и дали в големите градове ще има клиники, които ще останат без договор поради свръхпредлагане на медицинска помощ.

Ако до края на месеца НЗОК не плати на лечебните заведения за извършената от тях дейност през април, а това не може да стане без подписани договори,  лекарите и сестрите ще останат без заплати. Директорите пък няма да могат да се разплатят и с доставчиците на лекарства и консумативи, някои може да нямат пари и за ток.

Освен, че още няма яснота колко точно ще е бюджетът на болниците през април, клиниките не знаят и за колко легла фондът ще сключи договор с тях. Това означава, че още през първия месец от действието на Рамковия договор лечебните заведения ще почнат да трупат нови дългове, което обаче им е забранено от „финансовата конституция“ на Кирил Ананиев.

Директорите имат и още едно притеснение – на какъв принцип и по какви критерии ще се разпределят парите между отделните болници и дари това ще стане прозрачно.

Въпреки тези неуредици, в момента проблеми с приема и лечението на пациенти няма. Ако обаче медиците останат без заплати, а болниците – без лекарства, това ще се отрази и на тях. Иначе през тази година средствата са болнична помощ във фонда са 1,82 млрд. лева, а цените на повечето клинични пътеки бяха завишени. В същото време от здравното министерство порязаха болниците, като със задна дата – от 1 януари, ги уведомиха, че ще плащат по-малко за почти всички дейности, които държавата финансира, както и за медицинските изделия.

 

СПОДЕЛИ