Проф. Ивало Търнев: Нужни са ни върхове – като този на Боян Петров

Откривателят на 12 редки болести получи Медицински Оскар за цялостен принос, посвети наградата си на здравните медиатори

1965
Проф. Ивайло Търнев
Проф. Ивайло Търнев получава Оскара си от зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова

Проф. Ивайло Търнев от Александровска болница получи Медицински Оскар за цялостен принос. Именити лекари, представители на БЛС, БФС,  пациентски организации, министри и депутати аплодираха откривателя на 12 редки болести.

„Нужни са ни повече духовни примери – защото днешното здравеопазване е много дехуманизирано, много комерсиализирано, много дискредитирано. То не е това, което аз избрах преди 31 години. Младите хора ме вдъхновяват – тези, които избраха да останат в България. Нужни са ни върхове – като този на Боян Петров. Всеки един от нас трябва да се стреми към постигане на връх, като еманация на човешкия си дух“, заяви проф. Търнев след като получи статуетката. Той посвети наградата си на здравните медиатори. „Вие сте хората, които работят на предния фронт, които полагат неимоверни усилия да подобряват здравните грижи на най- нуждаещите си, на най-бедните, на най-уязвимите. Поклон пред вашата работа. Аз вярвам във вас, високо ценя вашата мисия, обичам ви. Обърнете гръб на бездуховността, на злобата, на завистта. Тази награда е за вас, за вашето търпение, воля и устойчивост през годините, за това че сте се посветили да правите добро, за всеотдайността ви, за устойчивостта ви да понасяте хулите и на чужди, и на свои. Бъдете силни!“, написа в профила си във Фейсбук проф. Търнев.

В категория Доктор на годината 2018 бе отличен проф. д-р Владимир Данов, достигнал върховете в кариерното си развитие в Германия и завърнал се в България, за да обучава младите специалисти и да дава европейска насока в медицинската практика в болница „Сърце и мозък“ в Плевен.

Статуетка в категория „Медицина и образование“ получи и създателката на Школа по Невросонология – акад. проф. д-р Екатерина Титянова. Неврохирургът проф. д-р Николай Габровски от „Пирогов“ пък беше отличен за професионализъм и иновации в медицината, а призът за „Професионално признание 2018“ отиде при проф. д-р Венцислав Цветков от болница ЕВРОПА, който доскоро оглавяваше УНГ-клиниката във ВМА. За „Международно признание“ бяха наградени цоц. д-р Петя Димова и д-р Красимир Минкин.

Оскар за Медицински екип на годината получи и Отделението по Електрофизиология на ACIBADEM CITYCLINIC. Веригата болници грабна и статуетката за здравна група на годината. Болница на годината стана МБАЛ-Вита, а Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Сърце и мозък“ в Плевен беше отличена за иновации в медицинските технологии. За иновации в медицинската практика пък приз получи NEO CLINIC, София.

СПОДЕЛИ