Електронният търг за лекарства отива в историята

Единната платформа за закупуване на медикаменти в болниците така и не тръгна, въпреки 2-годишните опити на трима министри

320
мораториум

Електронният търг за лекарства окончателно е прекратен, става ясно от спряната обществена поръчка на здравното ведомство. Причината е решението на Върховния административен съд, с което е-търгът е отменен, след жалба на дистрибутора „Софарма Трейдинг“. С документа от 25 април ВАС потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени търга в края на януари тази година.

Това означава, че болниците няма да могат да получават лекарства на по-ниски цени, каквито бяха намеренията на Министерството на здравеопазването. Онкомедикаментите са перото, което генерира най-сериозни публични разходи, а очакваният дефицит в бюджета на здравната каса за тази гонида е около 80 млн. лева. Целта на единната платформа беше да има по-сериозен контрол върху този разход и той да падне с от 10 % до 20 %.

Припомняме, идеята болниците да купуват лекарства чрез електронна платформа е на бившия здравен министър Петър Москов. Обществената поръчка за това бе обявена през 2016 г., но впоследствие спряна заради обжалване пред КЗК. Тогава се планираше търгът да е за 1 млрд. лв. за общо 765 молекули и 145 болници, осигурявайки количества за две години. Платформата трябваше да проследява движението на медикаментите и да регулира публичните разходи за тях  като пресече всички порочни практики в сектора.

По време на мандата на проф. Николай Петров, търгът бе подновен, но с по-малко позиции, като те включваха основно онкологични медикаменти. Съдбата и тази обществена поръчка обаче беше същата и тя бе спряна от КЗК. Този търг щеше да струва малко над 850 млн. лв., да обслужва 130 болници и да оперира само с онкомедикаменти.

Според жалбаподателя „Софарма Трейдинг“, с редакциите си МЗ е направило промени не само в предмета на поръчката и стойността й, но и в изискванията за доставка и плащането. Дистрибуторът се оплака също, че търгът не е разделен на обособени позиции, което противоречи на прозрачността и публичността, а предметът му не е в съответствие с принципите за равнопоставеност и свободна конкуренция.

С решението си ВАС на практика потвърждава позицията на КЗК, но заключението на магистратите не подлежи на обжалване и окончателно оставя електронния търг за лекарства в историята.

СПОДЕЛИ