Борисов към Ананиев: Ако ти спра заплата и ти ще си недоволен

Премиерът нареди на здравния министър да намери начин медиците в Ловеч и Враца да си получат възнагражденията

414
Борисов
Бойко Борисов

Ананиев, намери начин лекарите и сестрите от болниците във Враца и Ловеч да си получат неизплатените възнаграждения, защото и ако на теб ти спрем заплата от февруари и ти ще си недоволен. С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към здравния министър Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание.

Припомняме, медиците от двете болници не са получавали заплати от февруари, а оздравителния план на МЗ засега не дава резултат, а в понеделник зам.-министър Жени Начева дори бе обстрелвана с яйца в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

„Не може да сме дали 5 милиарда лева за здравеопазване и да има хора, които недоволстват. Такива пари България никога не е отделяла за здравеопазване. Тази година има половин милиард лева повече за клинични пътеки“, посочи Борисов. Той нареди на Ананиев първо да се изплатят заплатите, после болниците да се стабилизират и след това да се правят реформи.

Здравният министър се оправда, че не той е виновен за забавените възнаграждения във Враца и Ловеч. „Няма болници, които да са управлявани правилно и да протестират, а тези две клиники от 13 години са водени към фалит“, коментира той. Този отговор обаче не удовлетвори премира и Борисов помоли реформите да вървят паралелно с редовното изплащане на заплатите на лекарите. „Не искам да чувам под прозорците си или по новините, че медицинските сестри са недоволни и че няма пари за заплати“, подчерта Борисов.

СПОДЕЛИ