УМБАЛ-Бургас назначава бъдещи медсестри за болногледачки

За работата могат да кандидатстват и студенти по здравни грижи от други градове

2879
медсестри

Студенти, които учат за медсестри, вече могат да работят в УМБАЛ-Бургас, докато следват. Те ще бъдат назначавани на трудов договор като болногледачи и ще упражняват професията под надзора на квалифицирана медицинска сестра, съобщиха от лечебното заведение.

Съветът на директорите на болницата взе решение да създаде програма, която едновременно да реши два проблема – да даде възможност на бъдещите медицински сестри да облекчат финансово следването си и да запълни липсващите сестрински бройки. Припомняме, медицински сестри се търсят в цялата страна, като според последните данни не достигат около 26 000 специалисти по здравни грижи. В събота хиляди сестри излязоха на протест пред Министерски съвет в София, за да поискат достойно заплащане за труда си. Властта така и не ги чу, а премиерът Бойко Борисов заяви, че не може всеки да иска пари под прозорците му, защото държавата щяла да се срути.

Проектът е изготвен съвместно с Факултета по обществено здраве и здравни грижи на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, но за работа в УМБАЛ-Бургас могат да кандидатстват студенти и от други градове.

„Докато следват, студентите не могат да работят като пълноправни медицински сестри, защото още нямат нужното образование. Ние даваме възможност те едновременно да учат професията на теория и практика, да имат и трудов стаж. От това ще спечелят и пациентите, защото за всички дейности по обгрижване, за което сега медицинските ни сестри нямат време, ще отговарят болногледачите. Ще се съобразим изцяло с учебния график на студентите“, обясни директорът на болницата д-р Бойко Миразчийски.

Задачите на болногледачите включват помощ при хранене, обличане, физическо придвижване и упражнения, приемане на лекарства през устата, преобличане, транспортиране с инвалидни колички или подвижни легла, наблюдения на състоянието, реакциите и поведението на пациентите, информиране на медицинските специалисти за възникналите проблеми.

Студентите, които желаят  да кандидатстват, могат да се свържат с Отдел „Човешки ресурси“ на УМБАЛ Бургас на тел. 81-05-95, 894-707.

СПОДЕЛИ