Тръмп обяви война на скъпите лекарства

Дадох указания да се започнат реформи, които да свалят на земята излетелите нагоре цени, обяви президентът на САЩ

176
Тръмп
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията му ще намали цената на лекарствата, съобщи Си Ен Ен. По време на реч в розовата градина на Белия дом Тръмп атакува производители на лекарства и застрахователни компании поради високата цена на лекарствата. „Ние възнамеряваме да се заемем с тази сложна мрежа от група хора със собствени интереси. Лекарственото лоби трупа печалби от разходите на пациентите“, каза американският президент.

По думите му Белият дом подготвя план от 44 страници за изпълнение на стратегията за поевтиняване на медикаментите. Едни от мерките са да се увеличи конкуренцията на фармацевтичния пазар и да се създадат стимули за по-ниски цени.

„В моята администрация на първо място поставяме интересите на пациентите. Дадох указания да се започнат реформи, които да свалят на земята излетелите нагоре цени“, обобщи Тръмп. „Нашият план ще сложи край на нечестните двойни сделки, позволяващи на посредниците да използват облекчения и отстъпки, които трябва да са достъпни за потребителите и пациентите“, обясни той.

Според официалната статистика, САЩ е с най-големи разходи за здравеопазване на глава от населението. А голяма част от отделяните средства са именно за лекарства. Новината за планираните промени не повлия на цената на акциите на Уол Стрийт на големите фармацевтични компании, посочва Франс прес.

СПОДЕЛИ