Искат сертификат за хирургия на ръка, ако искаш да оперираш крак

Поредната недомислица на здравната каса лишава стотици пациенти от лечение, сред тях и деца с парализа

226
сертификат
Д-р Янаки Янакиев

Поредната недомислица на здравната каса е на път да остави без лечение стотици болни, включително и деца с детска церебрална парализа. За проблема алармира д-р Янаки Янакиев, началник на отделението по ортопедия и травматология в „Медлайн-Централ Хоспитал“ – Пловдив, цитиран от в. Стандарт.

„В изискванията на договора ни с НЗОК присъстват неадекватни условия като това екипът да разполага със сертификати за хирургия на ръка, когато прилага клинични пътеки за лечение на фрактура на долен крайник и таз, както и изискването за сертификат за 40 сменени тазобедрени и коленни стави предходната година, за да може да извършва амбулаторни процедури без пролежаване. Обаче в поликлинични условия това никога не се е правило и е невъзможно да се реализира, затова е абсурдно да има изискване за сертификат и дейност в алгоритъма за лечение“, обяснява д-р Янакиев. По думите му има също изисквания за извършване на обем от дейности, които липсват като процедури и индикации за хоспитализация.

„Това е породено от факта, че в НЗОК четат медицинските стандарти като дявола Евангелието, т.е. общите изисквания по медицинските стандарти за покриване на определеното ниво се прилагат за всяка клинична пътека по отделно. По този начин ще се стигне до невъзможност в предстоящата година децата с ДЦП и с вродени аномалии, а и не само те, да получат адекватно лечение. Центърът по ортопедия и травматология в „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив е помогнал на стотици деца и млади хора да се преборят за своята физическа независимост – да станат от инвалидните колички и да ходят, да се обслужват сами, да учат, да работят и да имат свои семейства. Тук не само се извършват успешни хирургични интервенции, но и се провежда рехабилитация след тях, която допълва цялостната терапия“, сигнализира още д-р Янакиев.

Заради проблема днес от 10.00 часа в Пловдив е насрочен протест на екипа на ортопедичното отделение, в който ще се включат малките пациенти на „Медлайн-Централ Хоспитал“ и техните родители. Те настояват да бъдат приети от директора на регионалната здравна каса, без да се съобразяват с това, че в момента положението там е твърде напрегнато заради разкритите злоупотреби от над 1 млн. лв., направени от техни служители.

 

СПОДЕЛИ