МЗ няма да поправя здравната карта

Кирил Ананиев обеща на депутатите и съсловието известни редакции, но заместничката му Жени Начева не можела да намери баланса

339
Жени Начева
Жени Начева

Министерството на здравеопазването (МЗ) не е взело предвид и не се е вслушало в оценките на консилиумите по места за редактиране на националната здравна карта, защото е много трудно да се намери баланс по разчетите в документа, който в момента е в процес на обществено обсъждане. Това призна зам.-здравният министър Жени Начева пред БНР. Така, въпреки  обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, дадено на последното заседание на ресорната парламентарна комисия, че изпълнителната власт ще се вслуша в забележките на народните представители и медицинското съсловието, НЗК няма да бъде поправяна.

„Много трудно е да се постигне баланс между първична и специализирана извънболнична помощ, в рамките на болничната помощ, при толкова много договорни партньори на касата – над 16 000 и над 340 лечебни заведения, с които касата има договор. Когато специалистите на областно ниво са видели данните, каквито са отчетени от миналата година, а ние сме взели реално отчетена статистическа информация, на някои места може да има неточности, но на други места това е истинската, реална картина на нещата, каквито сме ги констатирали. Ако в дадена област дадено легло се откаже недостатъчно, първо има заделен резерв за легла за спешна медицинска помощ. Освен това многократно подчертахме, че с изключение на интензивните легла се допуска промяна, приемане на пациенти на друг вид легла, ако реални медицински потребности наложат тази необходимост“, заяви Начева. По думите й здравната карта не би следвало да се свежда само до брой легла. „Тя е снимка както на настоящите, така и на бъдещите намерения за инвестиции“, посочи зам.-министърката.

Според Начева, ръстът в здравеопазването е значим, но на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средствата, получавани за извършената и отчетена дейност по линия на НЗОК. Тя съобщи, че ведомството обмисля създаването на дългосрочна стратегия за човешките ресурси в сектора, но не отговори на въпроса дали и кога медицинските сестри ще получат по-високи заплати, каквито поискаха на национален протест в събота.

СПОДЕЛИ